Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kependekan ; Istilah Diplomasi dan Hubungan Antarabangsa ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
untuk memajukan penulisan sastera kebangsaan di negeri Sarawak. Sekian dan selamat membaca. Jiso Rutan, Kuching. Julai 1994. ix LAPORAN PANEL PENILAI PUISI 1991 BERSAMA mi dikemukakan dan diperakukan lima (5) orang penulis untuk menerimaHadiah Penghargaan Penulis Sarawak 1991: Puisi. I. Abizai Abi, “Jangan”, Suarasa Putera, Jil. I Bil. 1, Oktober 1991. 2. Adi Badiozaman Tuah, “Salam Buat Cikgu”, Peoples Mirror, 7 Tika Lalu di Sebatang Jalan”, People’s Mirror, 7 April 1991. 5. Nazri Hussein, “Laut Sibuti”, Mingguan Malaysia, 19 Mei 1991. Panel Hakim yang telah memilih dan memperakukan lima (5) orang penulis untuk menerima Hadiah Penghargaan Penulis Sarawak 1991 dalam bahagian puisi mi, sebulat kata berpendapat sumbangan serta bakatnya berdasarkan karya masing-masing mempunyai kekuatan dan keistimewaan sebagai suatu pengucapan seni
1
Puisi
 

Dari cempedak baik nangka,
     Nangka panjang tangkainya;
Dari budak baik orang tua,
     Orang tua panjang akalnya.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
608

One good turn deserves another

Bantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).

Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.

''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.

''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa,'' kata Salina kepada saya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...