Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Pengesahan Bahasa ; Novel ; Pantun ; Kamus Istilah Sains Kewangan ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
ghempe[Ä«m.p«]kata kerjatuju.Duet tak de, tak tentu nak dighempe.[du.wet tA/ d« tA/ t«n.tu nA/ di.Ä«m.p«]Duit tidak ada, tidak tentu hendak dituju.
merepau[m«.Ä«.pAw]kata kerjameredah semak atau belukar; melangsang.Jangan merepau tak tentu hale, semak tu banyak duri.[dZA.NAn m«.Ä«.pAw tA/ t«n.tu hA.l« s«.mA/ tu bA.øA/ du.Äi]Jangan meredah semak dengan tidak tentu tujuan, semak itu penuh duri.
abang[A.bAN]kata namakakak sulungPekare tu mesti beritau abang Jah, kalau tak, tentu die kecik ati.[p«.kA.Ä« tu m«s.ti b«.Äi.tAu A.bAN dZAh kA.lAw tA/ t«n.tuPerkara itu mesti diberitahu kepada kak long Jah, kalau tidak, tentu dia berkecil hati.
kok nai[ko/ nAj]berbual panjang dan meleret-leret antara lelaki dan perempuan; betonyeh.Jangan kok nai tak tentu pasal nanti orang tue marah.[dZA.NAn ko/ nAj tA/ t«n.tu pA.sAl nAn.ti o.ÄAN tu« mA.ÄAh]Jangan bercakap-cakap panjang dengan tidak tentu pasal nanti marah orang tua-tua.
keloleng[k«.lo.leN]kata adjektifcomot atau kotor (terutama pada bahagian kaki).Tengok adek kau tu, keloleng sekali, tentu maen lecak.[te.No/ A.de/ kAw tu k«.lo.leN s«.kA.li t«n.tu mAen le.tSA/]Lihat adik engkau itu, comot sekali, sudah tentu bermain lecak
menggelitis[m«N.g«.li.tis]kata adjektifberkenaan dengan gadis yang suka berjalan dengan tidak tentu tujuan.Petang-petang mulelah anak dare tu menggelitis ke sane ke mari.[p«.tAN.p«.tAN mu.l«.lAh A.nA/ dA.Ä« tu m«N.g«.li.tis ]Petang-petang mulalah anak dara itu merayau ke sana ke mari dengan tidak tentu tujuan.
betajah[b«.tA.dZAh]kata kerjamembuang masa dengan tidak tentu hala dan tujuan.Keje betajah kat kedai kopi memang tak de paedahnye.[k«.dZ« b«.tA.dZAh kAt k«.dAj ko.pi me.mAN tA/ d« Membuang masa duduk di kedai kopi memang tidak ada gunanya.
menjajo[m«n.dZA.dZ]kata adjektifberkenaan perjalanan yang tidak tentu arah.Menjajo aku carik rumah engkau, tak jumpe.[m«n.dZA.dZ A.ku tSA.Äi/ Äu.mAh «N.kAw tA/ dZum.p«]Puas aku berkeliling mencari rumah engkau, tidak berjumpa.
siageh[si.jA.geh]kata adjektifberkenaan hasil kerja yang baik.Kalau keje tak besunggoh tentu hasel keje tu tak siageh.[kA.lAw k«.dZ« tA/ b«.suN.goh t«n.tu hA.sel k«.dZ« tu tA/ Jika kita membuat sesuatu kerja dengan tidak bersungguh-sungguh, tentulah hasil kerja itu tidak baik.
balok[bA.lo/]kata adjektifkebisingan suara jeritan dan tangisan budak-budak atau anak-anak kecil yang tidak tentu arah bunyinya.Baluk bunyi suare budak-budak nanges.[bA.lo/ bu.øi su.wA.Ä« bu.dA/.bu.dA/ nA.Nes]Bising sangat bunyi suara kanak kanak menangis.
1
Tesaurus
 
tentu (kata tugas)
1. Bersinonim dengan pasti: tetap, tegas, mesti, tidak boleh tidak, positif,

2. Bersinonim dengan jelas: nyata, terang, ketara, sahih, sah, benar, betul, tidak syak lagi, tidak ragu-ragu lagi,

3. Bersinonim dengan tidak boleh tidak: mesti, pasti, nescaya, wajib,

Kata Terbitan : menentukan, ketentuan, penentuan, penentu,

Puisi
 

Dua negeri sedang berperang,
     Belum tentu saya berjaya;
Berapalah tajam pisau dan parang,
     Tajamlah lagi mulut manusia.Lihat selanjutnya...