Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
merentong[m«.Ä«n.toN]kata kerjamerepek.Padanle kawan-kawan lari, kau ni kuat merentong.[pA.dAn.le kA.wAn.kA.wAn lA.Äi kAw ni ku.wAt m«.Ä«n.toN]Patutlah kawan-kawan semua lari, engkau ini
gelembong[g«.lem.boN]kata kerjacakap bohong.Jangan awak nak gelembong kawan, kawan tau benda tu tak betol.[dZA.NAn A.wA/ nA/ g«.lem.boN kA.wAn kA.wAn tAu b«n.dA Jangan kamu hendak bercakap bohong, saya tahu perkara itu tidak benar.
tonjen[ton.dZen]kata namasejenis permainan kejar mengejar secara berkumpulan yang melibatkan seorang ibu yang akan mengejar kawan-kawan yang lain dan apabila tercuit oleh ibu, orang itu akan menggantikan ibu; maen jebat.
maen jebat[mAen dZ«.bAt]sejenis permainan kejar-mengejar secara berkumpulan yang melibatkan seorang ibu yang akan mengejar kawan-kawan yang lain dan apabila tercuit oleh ibu, orang itu akan menggantikan ibu; tonjen.
kawankA.wAn]kata namakata ganti diri pertama tunggal lelaki.Kawan arap bile kawan pindah rumah nanti awak bole datang.[kA.wAn A.ÄAp bi.l« kA.wAn pin.dAh Äu.mAh nAn.ti A.wA/ Saya harap bila saya pindah rumah nanti awak boleh datang.
nyaang[øA/.AN]kata kerjaarwah (Pulau Aur, Mersing).Kawan man dah nyaang.[kA.wAn mAn dAh øA/.AN]Kawan saya sudah meninggal dunia.
sepesen[s«.pe.sen]kata adjektifberkelakuan ganjil untuk menarik perhatian.Hari ni kawan kite tu sepesen aje, ade ape-ape ke?[hA.Äi ni kA.wAn ki.t« tu s«.pe.sen A.dZ« A.d« A.p«.A.p« k«]Hari ini kawan kita itu berkelakuan ganjil sahaja, ada apa-apakah?
tak prema[tA/ pÄe.mA]tak ambil peduli.Kawan tak prema, biya lantak, die nak telongkop ke, nak ape ke![kA.wAn tA/ pÄe.mA bi.jA lAn.tA/ di.j« nA/ t«.loN.kop k« nA/ Saya tidak ambil peduli, biarkan, dia nak terlungkup atau nak jadi apapun jadilah!
ngelimbang[N«.lim.bAN]kata kerjamengimbas.Tadi kawan nampak kelibat die ngelimbang kat tangge tu.[tA.di kA.wAn nAm.pA/ k«.li.bAt di.j« N«.lim.bAN kAt tAN.g« tu]Tadi saya terlihat kelibat dia mengimbas di tangga.
jalan jajah[dZA.lAn dZA.dZAh]makan angin.Kawan ni dah puas jalan jajah merate-rate.[kA.wAn ni dAh pu.wAs dZA.lAn dZA.dZAh m«.ÄA.t«.ÄA.t«]Saya ini sudah puas makan angin di merata tempat.
Tesaurus
 
kawan (kata nama)
1. Bersinonim dengan sahabat: rakan, teman, kenalan, handai, taulan, konco, pengikut, sekutu, penyokong, kumpulan, pasangan, kelompok, geng, komrad,
Berantonim dengan musuh

2. Bersinonim dengan aku: saya, kami, beta, hamba, kita, teman,

3. Bersinonim dengan pasangan: suami, isteri, teman hidup,

4. Dalam konteks makanan
bersinonim dengan judu, jodoh,

Kata Terbitan : berkawan, kawanan, mengawani, memperkawankan,

Puisi
 

Anak Cina kawanlah Cina,
     Mari kawan dalam kelas;
Sungguh saya bena tak bena,
     Dalam hati haram tak lepas.Lihat selanjutnya...