Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Pahang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
merinin[m«.Òi.nin]kata adjektifbengkak, cekang, tegang, bengkak merinin.Bisoi kat betaeh dia bengkak merinin, dah nak pecah.[bi.soj kAt b«.tAEh di.jA b«N.kA/ m«.Òi.nin dAh nA/ p«.tSAh]Bisul dibetisnya sudah sangat bengkak dan hampir pecah.
ceding[tS«.diN]kata adjektifberkenaan ekor yang tegak, keras, lurus atau tegang; cedin.Lembu tu tekejot, dia lari ceding ekoq.[l«m.bu tu t«.k«.dZot di.jA lA.Òi tS«.diN E.kâÖ]Lembu yang terkejut itu lari dengan ekornya tegak.
cedin[tS«.din]kata adjektifberkenaan ekor yang tegak, keras, lurus atau tegang; ceding.Lembu tu tekejot, dia lari cedin ekoq.[l«m.bu tu t«.k«.dZot di.jA lA.Òi tS«.din E.kâÖ]Lembu yang terkejut itu lari dengan ekornya tegak.
don[dn]kata adjektifberkenaan muka masam seperti berada dalam keadaan yang tegang, marah, merajuk; com.Kami tak berani pi dekat pak, nampak muka dia don saja.[kA.mi tA/ b«.ÒA.ni pi d«.kAt pA/ nAm.pA/ mu.kA di.jA dn sA.dZA]Kami tidak berani mendekati bapa yang sedang bermuka masam itu.
com[tSm]kata adjektifberkenaan muka masam seperti berada dalam keadaan yang tegang, marah, merajuk; don.Awat hang com saja ari ni, hang gadoh dengan bini hang ka?[A.wAt hAN tSm sA.dZA A.Òi ni hAN gA.doh d«.NAn bi.ni hAN kA]Kenapa kamu masam muka sahaja hari ini, kamu bergaduh dengan isteri kamukah?
1
Tesaurus
 
tegang (adjektif)
1. Bersinonim dengan regang: cekang, kejang, sering, kencang, terik, ganjat,
Berantonim dengan kendur

2. Bersinonim dengan kaku: keras, liat, kejur, kejat, jegang, genjur,
Berantonim dengan lembut

3. Dalam konteks suara
bersinonim dengan nyaring, langsing, keras, tinggi,
Berantonim dengan lunak

4. Bersinonim dengan genting: gawat, senting, berbahaya, meruncing, hangat,
Berantonim dengan kendur

Kata Terbitan : bertegang, menegangkan, ketegangan,