Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
tidak dapatditerima tetapi kata Penghulu danKetua Kampung kata putus. Dia tahu itu. Kenapa Jatan tergerak berbuat demikian terhadapnya? Apakah Jatan sudah betul-betul kelaparan tanah? Tetapi dia ada duit? Kenapa sanggup merampas pula tanah orang? Kenapa Penghulu dan Ketua Kampung sampai hati membuat keputusan begitu? Pak Sujang teringat akan Mak Siah, Pak Sujang terkenang akan Abui, Soman dan Dosem. Mungkinkah... mungkinkah 95 MENGANYAM KEI)UKAAN Mak lehih tahu daripada Pian. Nek Sebah tingga! di Simanggang bersania anak perempuannya. Ka!au dengan keneta, cuma makan masa dua tigajam. Kalau ke Miri mereka sanggup memandu, takkanlah ke Simanggang mereka tak mahu, nungut mak. “Hamsiah, tak usah marah-niiarah lagi, nanti hilang sen bi!a hersanding,” nasihat Wa Siot. Sejak tadi lagi dia menahan hati
1
Tesaurus
 
sanggup (kata kerja)
1. Bersinonim dengan bersedia: rela, sudi, mahu, ingin, suka, setuju, berkenan, tidak keberatan,
Berantonim dengan enggan

2. Bersinonim dengan boleh: mampu, berupaya, pandai, dapat, terdaya, terlarat, berkebolehan, cekap, terbuat, lalu,

Kata Terbitan : menyanggupi, kesanggupan, berkesanggupan,

Puisi
 

Pucuk kangkung batang jerami,
     Bunga padi di Tanah Daik;
Sudah tak sanggup dengan kami,
     Cari ganti tempat yang baik.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
556

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Kepala sama hitam hati lain-lain.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan epala sama hitam hati lain-lain.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...