Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Kerajaan Malaysia ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ensiklopedia
Tajuk Sinopsis Bidang Klasifikasi
MISTERI

Misteri ialah upacara secara sulit yang

diadakan dalam upacara keagamaan. Ia hanya

boleh disertai atau disaksikan oleh ahli atau

orang yang ingin menyertai kumpulan yang

mengamalkannya. Misteri telah menjadi

sebahagian daripada kebanyakan agama.

Misteri pada zaman awal begitu dirahsiakan

sehingga pengetahuan tentangnya adalah tidak

lengkap.

UMUM
MAU MAU

Mau Mau ialah gerakan sulit yang melibatkan

rakyat Afrika yang mahu menamatkan penaklukan

British di Kenya.

UMUM
DAKWAT LIMUNAN

Dakwat limunan ialah sejenis cecair yang

digunakan untuk tujuan komunikasi sulit. Tulisan

limunan dibentuk dengan menggunakan haba atau

bahan kimia. Susu, dadih susu, larutan gula, atau

sebarang jus sayur-sayuran yang tidak berwarna

boleh dijadikan dakwat limunan. Cecair-cecair ini

berwarna coklat apabila didedahkan kepada haba

yang sederhana kuatnya agar tidak merosakkan

kertas.

UMUM
MELBOURNE, VISCOUNT

Melbourne, Viscount (17791848), William

Lamb, ialah Perdana Menteri United Kingdom (UK)

semasa Ratu Victoria menaiki takhta pada tahun

1837. Dia menjadi penasihat sulit ratu yang muda itu

dan mengajarnya tentang politik British serta

perlembagaan. Latihannya itu banyak menolong

membentuk watak Victoria sebagai ratu.

UMUM
SABERKAS

SABERKAS, syarikat kerjasama.  SABERKAS ialah singkatan Syarikat Bekerjasama Am Saiburi.  Saibudri adalah nama lain bagi Kedah pada masa pemerintahan Siam.  SABERKAS mula bergerak secara sulit sejak akhir tahun 1945, di daerah Kota Setar dan Kubang Pasu.  Perjumpaan pertama untuk menubuhkannya diadakan secara sulit di sebuah rumah, di Jalan Raja, Alor Setar.  Tuanku Abdul Rahman Putra telah dipelawa untuk memimpin syarikat ini.  Siam dan Jepun meluluskan pendaftaran syarikat ini pada 21 Julai 1945.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIInstitusi/Organisasi
RUKUN TIGA BELAS

RUKUN TIGA BELAS, kumpulan sulit yang ditubuhkan oleh 13 orang pemimpin Persatuan Pemuda Melayu (PPM) untuk menentang penyerahan Sarawak kepada British.  Kumpulan ini ditubuhkan pada tahun 1948.  Pada tahun 1946, Gerakan Antipenyerahan Sarawak kepada British muncul apabila Raja Vyner Brooke membuat keputusan untuk menyerahkan Sarawak sebagai sebuah jajahan mahkota kepada kerajaan British.  Pada mulanya gerakan ini disokong oleh orang Melayu dan Iban secara perlembagaan.  Namun semua usaha mereka gagal kerana sikap kerajaan British yang mengabaikan kepentingan  gerakan tersebut.  Golongan elit pula berpendapat bahawa cara tindakan secara berperlembagaan tidak akan membawa apa-apa kejayaan.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIInstitusi/Organisasi
ILMU HITAM

ILMU HITAM, kuasa alam dalam masyarakat Melayu tradisional. Kuasa ini digunakan untuk melakukan sesuatu yang jahat. Penguasaan ilmu ini disebarkan secara sulit. Hanya bomoh atau pawang yang mahir tentang ilmu hitam ini dianggap pakar atau orang yang berkebolehan, tetapi mereka ini dipandang rendah oleh masyarakat.

BUDAYAKonsep
DATUK SUTAN MAHARADJA

DATUK SUTAN MAHARADJA (1860 -1921), pelopor persuratkhabaran Melayu di Sumatera, Indonesia. Dia lahir di Sulit Air, Sumatera, Indonesia. Dia bersekolah Eropah di Kota Padang pada tahun 1873. Meskipun tidak tamat, dia belajar hukum daripada seorang jaksa dan peguam. Pada tahun 1882, Datuk Sutan Maharadja dilantik sebagai pembantu jaksa di Indrapura dan sebagai jaksa di Padang dan Pariaman, hingga tahun 1891. Dia bekerja sebagai wartawan Palita Ketjil, akhbar Melayu yang tertua di Sumatera (pertama terbit awal 1880-an). Melalui Palita Ketjil, dia melawan pemikiran agama yang antitarekat dan adat matrilineal yang disuarakan oleh seorang ulama Minangkabau, Syekh Ahmad Chatib. Pada tahun 1895, dia bekerja dengan Warta Berita, dan pada tahun 1904, dia bekerja dengan Tjaja Soematera. Melalui akhbar ini, dia melancarkan revolusi adat demokratis melawan keabsahan kedudukan Tuanku Panglima Regen, penguasa peribumi tertinggi dan bangsawan Padang.

 

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
SEWAR

SEWAR,  senjata pendek yang berasal dari Sumatera, Indonesia dan digunakan dalam upacara istiadat.  Senjata ini juga dijadikan sebagai senjata sulit kerana senang disorokkan di dalam gulungan kain sarung yang dipakai atau disisipkan di dalam gulungan kain dan tidak mudah kelihatan sama ada dari jauh ataupun dekat. 

BUDAYAAlat/Alatan
1
Tesaurus
 
sulit (adjektif)
1. Bersinonim dengan sukar: susah, payah, rumit,

2. Bersinonim dengan dirahsiakan: tersembunyi, tidak terang-terang, diam-diam, senyap-senyap, gelap, haram, tidak dibenarkan, bawah tanah,
Berantonim dengan terang-terang

3. Bersinonim dengan jarang ada: susah dicari, jarang diketemui, mahal,

Kata Terbitan : menyulitkan, kesulitan,