Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Kerajaan Malaysia ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
dapat terus mengatakan apayang hendak dikatakannya. Kerongkongnya tersekat. Apa katanya?” Rosli agak tidak sabar mendesakterlalu segeradan memaksa Morshidi melayan rakan mudanya itu. “Merekapun... Suara itu tersekat lagi dikerongkongyang sendat. Terlalu sukar suara itu hendak keluar kerana sekali gus dia akan memaksa dirinya mengingat untung nasib rakan seperjuangan. Bukanlah perkarayang balk dilakukan pada saat begitu. “Dihukum bunub? Rosli semakin tidak sabar. Tidak Sayang. Afif sayang semua. l-Iih, hih, hih Afif ketawa besar kegembiraan. Gigi putihnya terserlah. Kalau dia sudah ketawa begitu abah tidak akan soal lagi. Kenapa mama tidak pulang-pulang sukar ditanyanya. Dia tidak pandai bertanya kenapa mama tidak pulang bersama- sama abah. Dia cuma bertanya, “mana mama, bah?” ketika abah muncul dengan kereta merahnya benseorangan tadi. Lehib dan itu, dia
1
Tesaurus
 
sukar (adjektif)
1. Bersinonim dengan payah: susah, rumit, sulit, rumit, masyakat, leceh, kelekik, rumpil, runyam,
Berantonim dengan mudah

2. Bersinonim dengan jarang ada: susah mendapat

3. Dalam konteks penyakit
bersinonim dengan teruk, berat, payah,

4. Dalam konteks sl
bersinonim dengan miskin, daif, melarat,
Berantonim dengan mewah

Kata Terbitan : menyukarkan, kesukaran,

Puisi
 

Anak buaya naik mencuri,
     Singgah mari di Pasir Panjang;
Hutang budi sukar dicari,
     Kalau dapat kasih berpanjangan.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
480

Practice makes perfect

Perkara yang sukar akan menjadi mudah, dan akhirnya kita menjadi mahir jika kita berlatih selalu dan sering melakukannya.

Alah bisa tegal biasa

''Do not despair. I know that this sport is not easy, but if you train hard, surely you will become a better player. Remember practice makes perfect,'' the coach said to the young talent.

''Jangan berputus asa. Saya tahu yang sukan itu bukan mudah tetapi kalau kamu berlatih bersungguh-sungguh, tentu kamu akan menjadi lebih handal. Ingat, alah bisa tegal biasa,'' kata si jurulatih kepada bakat muda itu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...