Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Jurnal ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
masalah yang menyengkang dijiwanya itu kepada anakmuda tersebut. “Anak... anak mungkin tidak sengaja... Saya tidak salahkan anak.. tetapi saya rasa anak sudah jauh melampaui sempadan ke bahagian tanah saya Suaranya rendah dan tercungap sedikit. Muka Jatan cuba ditentangnya, was-was. Pekerja-pekerjaJatan memandang-mandang mereka berdua. Jatan tidak terus menjawab. Dipandangdan ditenungnya dulu muka orang yang semacam datang mencabar saja itu sekali lagi. Hakim R.V. Hedges meninggalkan ruangmahkamah itu dengan kepala tunduk tetapi selesa. Wajahnya selamba dan serius. Setelah daun pintu di belakang Hedgestertutup, suasana di dalam mahkamah itu riuh-rendah dengan gelagat orang ramai yang berbagai-bagai kerana menerima hukuman itu - hukuman ke atas orang Melayu di tanah airnya sendiri okh seorang pendatang yang kelak akan kembali ke tanah aimya
1
Tesaurus
 
rendah (adjektif)
1. Bersinonim dengan pendek: pandak, kerdil, kontot, ketot, bangkut rendang, renek,
Berantonim dengan tinggi

2. Dalam konteks suara
bersinonim dengan lembut, lunak, perlahan, tidak nyaring,
Berantonim dengan tinggi

3. Dalam konteks harga
bersinonim dengan murah, menurun, merosot, menjunam,
Berantonim dengan tinggi

4. Dalam konteks pendapatan
bersinonim dengan kecil, sedikit,
Berantonim dengan tinggi

Kata Terbitan : merendah, merendahkan, kerendahan, perendahan,

Puisi
 

Tanah rencah memang rendah,
     Tinggilah gunung rendah bukit;
Saya memandang sangatlah indah,
     Tapi sudah ada penyakit.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
8

A bad workman always blames his tools

Orang yang tidak pandai melakukan sesuatu pekerjaan biasanya enggan mengakui kelemahan diri tetapi sebaliknya menyalahkan alat yang digunakan pula.

Sebab tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah.

She apologized for the burnt cookies, saying that her oven was an old model. Incompetent people always blame other things for their failures. As the saying goes, a bad workman always blames his tools.

Dia meminta maaf kerana biskut tersebut hangus. Alasannya ialah ketuharnya model lama. Orang yang tidak mahir sering menyalahkan benda lain atas kegagalan mereka, bak kata pepatah sebab tak tahu menari, dikatakan lantai tinggi rendah.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...