Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Direktori Karyawan ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; Novel ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ensiklopedia
Tajuk Sinopsis Bidang Klasifikasi
ALIS MURNI

ALIS MURNI (1940-   ), pengkaji dan pengkritik kesusasteraan. Dia lahir pada 22 Mac 1940 di Sanglang, Batu Pahat, Johor.

SASTERAKonsep
ROSMERA

ROSMERA (1927-   ), penyair dan penulis Singapura. Dia lahir pada 23 Mac 1927 di Singapura. Nama sebenarnya ialah Munir bin Ali. Dia juga menggunakan nama pena A. Murni, Juwita Murni, Kamal Ariffin dan Roskartadina. Dia menerima pendidikan awal di Sekola Melayu Singapura. Setelah tamat sekolah Melayu, dia menjadi guru pelatih dari tahun 1939 hingga tahun 1946. Sewaktu pendudukan Jepun, dia memasuki sekolah Kokugo Gakko dan Shihan Gakko. Selepas lulus Sijil Tinggi Persekolahan (HSC), Rosmera memegang jawatan sebagai Ketua Bahagian Melayu di Stamford College, Gaya Pos di Singapura. Rosmera pernah menjadi pensyarah dalam bidang Kesusasteraan Moden di Ann College, Singapura. Selepas itu dia ke Indonesia dan belajar di Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta hingga memperoleh ijazah Sarjana Muda.

SASTERATokoh
NASYID

NASYID , persembahan nyanyian sama ada secara solo ataupin beramai-ramai untuk menyampaikan mesej yang murni yang berlandaskan al-Quran dan sunnah. Persembahan bahan nasyid biasanya disampaikan tanpa atau dengan iringan muzik di majlis bercorak keagamaan, misalnya di tilawah membaca al-Quran, majlis ihtifal sekolah, sambutan maal hijrah atau maulid nabi. Nasyid juga merupakan media dan satu cara berkesan menyampaikan mesej dalam berdakwah yang menitikberatkan akidah, syariah dan akhlak. Lagu yang disampaikan memuji kebesaran Tuhan, menghayati perjuangan Rasulullah s.a.w. dan para sahabat di samping nasihat dan syair Islam.

BUDAYAAgama/Fahaman/Aliran/Ideologi
ARMINIUS, JACOBUS

Arminius, Jacobus (15601609) ialah ahli

teologi Belanda. Dia cuba memberi satu tafsiran

tentang pandangan penganut berfahaman Calvin

yang amat taksub tentang takdir , kenyataan

bahawa Tuhan telah memilih tanpa syarat, siapa

yang akan diselamatkan dan siapa pula yang akan

dilaknat. Arminius menafikan takdir secara mutlak.

Dia menyampaikan ajaran bahawa takdir

berasaskan bahawa Tuhan mengetahui terlebih

dahulu siapa yang percaya kepada Jesus.

Bagaimanapun, setiap individu masih boleh

menolak seruan murni Roh Kudus dan hilang

penyelamatnya. Oleh itu, adalah tidak benar

bahawa setiap orang akan terjamin untuk

terselamat daripada dosa pembalasan. Doktrin

Arminius ini dinamakan Arminianisme.

UMUM
ZAHARAH NAWAWIZAHARAH NAWAWI (1940-    ), wartawan dan penulis. Dia lahir pada 5 Mei 1940 di Kampung Parit Raja, Batu Pahat, Johor.  Nama penuhnya ialah Zaharah binti Haji Nawi.  Dia menggunakan nama samaran seperti I.M., Iman Murni, Pena Mutiara, Zahni Batu Pahat, Zahni Malaya, Sutera Dewangga dan Julai Isytihar dala  penulisnya.SASTERATokoh
CAKLEMPONG

CAKLEMPONG, kumpulan muzik tradisional dari Minangkabau, Indonesia.  Caklempong atau dikenal juga sebagai telempong dan caklempong dirujukkan kepada sejenis alat muzik yang bergema (idiofon).  Persembahan caklempong diiring oleh alat muzik lain seperti bonang, rebana, gong, seruling, bangsi dan bio;a.  Fungsi utama persembahan caklempong adalah untuk menghibur dan menyalurkan nilai murni.

BUDAYAAlat/Alatan
USMAN AWANG, Dato'

USMAN AWANG, Dato (1929 -     ), penyair, penulis dan Sasterawan Negara yang ketiga.  Dia lahir pada 12 Julai 1929 di Kampung Tanjung Lembu, Kuala Sedili, Kota Tinggi, Johor.  Nama penuhnya ialah Usman bin Awang.  Dia juga terkenal dengan nama penanya Tongkat Warrant.  Selain itu dia pernah menggunakan nama pena seperti Adi Jaya, Atma Jiwa, Manis, Pengarang Mua, Rose Murni, Setiabudi, U.A. dan Zaini.  Sebagai penyair, dia terkenal bukan sahaja di Malaysia tetapi juga di luar Negara melalui karya-karya puisinya yang diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa seperti bahasa Inggeris, Rusia, Cina, Tamil, Itali, Perancis, Thai, Jepun, Korea, Danish dan Czechoslovak.

SASTERATokoh
NOOR S.I

Penulis:           Masuri S.N.

Bidang:            Sastera

NOOR S.I. (1933 1990), penyair Singapura.  Dia lahir pada 5 Ogos 1933 di Changi, Singapura.  Nama sebenarnya ialah Ismail bin Haji Omar.  Dia juga menggunakan nama pena Elda Murni.

SASTERATokoh
1
Tesaurus
 
murni (adjektif)
Bersinonim dengan tulen, ceria, bersih, suci, kudus, nirmala, putih, safi, asli, jati;,
Kata Terbitan : memurnikan, kemurnian, pemurnian,