Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Katan ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ; Glosari Linguistik Korpus 2 ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
tesantol[t«.sAn.tol]kata kerjatersangkut kaki hingga hampir jatuh, terseradung.Kuku kaki Munah bedarah, tesantol bendol.[ku.ku kA.ki mu.nAh b«.dA.ÄAh t«.sAn.tol b«n.dol]Kuku kaki Munah berdarah akibat terseradung bendul.
semonyeh[s«.mo.øeh]kata adjektifberkenaan mulut yang penuh dengan makanan hingga terkeluar sebahagiannya daripada mulut (khusus tentang kanak-kanak).Budak ni asal makan, kalau tak semonyeh mulut tu, tak sah.[bu.dA/ ni A.sAl mA.kAn kA.lAw tA/ s«.mo.øeh mu.lut tu tA/ Budak ini bila makan, kalau tidak penuh mulutnya itu, tidak sah.
redok[Ä«.do/]kata kerjamengusik lauk yang berkuah dengan sudu atau tangan hingga memungkinkan cepat basi; loceh.Jangan redok laok tu, nanti basi.[dZA.NAn Äe.do/ lAo/ tu nAn.ti bA.si]Jangan dikacau-kacau lauk itu, nanti basi.
loceh[lo.tSeh]kata kerjamengusik lauk yang berkuah dengan sudu atau tangan hingga memungkinkan cepat basi; redokJangan diloceh laok tu, kalau basi karang, orang tu nak makan ape.[dZA.NAn di.lo.tSeh lA.o/ tu kA.lAw bA.si kA.ÄAN o.ÄAN tu nA/ ]Jangan kacau-kacau lauk itu, kalau basi nanti, orang itu hendak makan apa.
nasi uduk[nA.si u.du/]sejenis nasi yang dimasak bersama kuah lauk ayam. Rempah ditumis hingga kering sebelum dimasukkan santan dan ayam. Ayam yang sudah masak dikeluarkan dan dimasukkan beras dan dimasak sebelum dimasukkan semula ayam tadi.
muyi II[mu.ji]kata kerjaberjaga malam dengan acara berzanji dan lain-lain selepas kelahiran bayi hingga tanggal pusat.Mak Ngah buat keje muyi sampai cucunye tanggal pusat.[mA/ NAh bu.wAt k«.dZ« mu.ji sAm.pAj tSu.tSu.ø« tAN.gAl ]Mak Ngah mengadakan acara berzanji dan bacaan ayat suci pada sebelah malam sehingga cucunya selamat tanggal pusat.
keromos[k«.Äo.mos]kata namasejenis kuih daripada tepung gandum, gula dan bahan penaik yang digoreng hingga kembang.
kole kacang[ko.le kA.tSAN]sejenis kuih yang dibuat daripada tepung kacang hijau, santan dan gula yang dikacau hingga masak sebelum dituang ke dalam loyang. Apabila sejuk, kuih tersebut ditabur dengan tahi minyak sebelum dipotong.
serbe bediri[s«r.b« b«.di.Äi]hantaran daripada pengantin lelaki kepada pengantin perempuan yang seratus peratus lengkap mulai hujung rambut hingga ke hujung kaki.
batang keramat[bA.tAN k«.ÄA.mAt]sejenis kuih yang dibuat daripada tepung, air dan yis (sama seperti donat) dan digoreng. Bentuk kuih ini panjang hingga sejengkal; kayu keramat.
Tesaurus
 
hingga
1. Bersinonim dengan batas
( had, takat, sempadan, )
(kata nama:)

2. Dalam konteks waktu
bersinonim dengan sampai, lajak, takat,
(kata nama:)

3. Bersinonim dengan menyebabkan
( membawa ke, mengakibatkan, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : sehingga, hinggakan, sehinggakan, berhingga, menghinggakan, terhingga, perhinggaan,

Puisi
 

Kalau menangkap ikan kurau,
     Rentang jaring hingga ke seberang;
Adat hidup sahabat bergurau,
     Sudah mati terbaring seorang.Lihat selanjutnya...