Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Jurnal ; Universiti Awam ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Istilah Diplomasi dan Hubungan Antarabangsa ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
NREKLNKKRMODKBSKETTHA
Home - BlogUcapanNRE
dan perbelanjaan kepada mementingkan aspek outcome atau impak keberhasilan secara holistik. Untuk mencapai matlamat di atas, anjakan paradigma perlu ada pada setiap warga JPS. Contohnya dalam menangani isu banjir perhatian harus diberi kepada soal kejayaan menyeluruh manfaat yang dinikmati oleh penduduk terlibat termasuk aspek sosio ekomoni mereka tetapi bukan dari segi perbelanjaan atau bilangan projek yang telah disiapkan. Begitu juga dalam klorin. Ketiganya, sistem ini turut dilengkapinya dengan mekanisme ‘ first flush’ atau siraman pertama yang memungkinkan atap untuk dibersihkan dan mengasingkan kumpulan hujan yang pertama turun. Siraman air yang pertama ini harus diasingkan kerana ia memerangkap lebih banyak kekotoran dan pencemaran di udara semasa hujan turun ke bumi. Keempat, sistem ini dilindungi sepenuhnya dengan penutup tangki yang rapat dan dilengkapi jaring untuk
1
Tesaurus
 
harus (kata tugas)
1. Bersinonim dengan mesti: patut, wajar, perlu, tidak boleh tidak, tidak dapat tidak,

2. Dalam konteks hukum Islam
bersinonim dengan jaiz, mubah,

Kata Terbitan : seharusnya, mengharuskan, keharusan,

Puisi
 

Kalau begini rupanya padi,
     Harus juga condong ke barat;
Kalau begini rasanya hati,
     Harus juga akan melarat.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
557

There’’s no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Lain orang lain pendapat.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan lain orang lain pendapat.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...