Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek KedahGlosari Dialek Negeri Sembilan
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
tecokoh[t«.tS.kh]kata adjektiftersedia, tercegat, telah hadir.Awai-awai lagi dia dah tecokoh kat majeleh tu.[A.wAj.A.wAj lA.gi di.jA dAh t«.tS.kh kAt mA.dZ«.leh tu]Awal-awal lagi dia sudah tercegat di majlis itu.
qulhu[qul.hu]kata namamajlis tahlil untuk orang yang telah meninggal duna; kulhu.Samad pangge orang surau ke rumah dia malam isok pasai nak buat kulhu kat arwah ayah dia.[sA.mAd pAN.gE .ÒAN su.ÒAw k« Òu.mAh di.jA mA.lAm i.s/ pA.sAj nA/ bu.wA qul.hu kAt Ar.wAh A.jAh di.jA]Samad menjemput jemaah dari surau hadir ke rumahnya pada malam esok kerana kenduri arwah untuk ayahnya akan diadakan.
kulhu[kul.hu]kata namamajlis tahlil untuk orang yang telah meninggal duna; qulhu.Samad pangge orang surau ke rumah dia malam isok pasai nak buat kulhu kat arwah ayah dia.[sA.mAd pAN.gE .ÒAN su.ÒAw k« Òu.mAh di.jA mA.lAm i.s/ pA.sAj nA/ bu.wA kul.hu kAt Ar.wAh A.jAh di.jA]Samad menjemput jemaah dari surau hadir ke rumahnya pada malam esok kerana kenduri arwah untuk ayahnya akan diadakan.
1
Tesaurus
 
hadir (kata kerja)
1. Bersinonim dengan wujud: berada, muncul, terbit,

2. Bersinonim dengan datang: menyertai, mengikuti, menunjukkan diri, memperlihatkan diri, turut serta, mengambil bahagian,

Kata Terbitan : menghadiri, menghadirkan, kehadiran, hadirin,