Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Salam sejahtera, Dalam membuat perbandingan, ayat manakah yang betul? 1. Udara panas kurang tumpat berbanding dengan udara sejuk. 2. Udara panas kurang tumpat daripada udara sejuk. Apakah perbezaan penggunaan perkataan 'daripada' dan 'berbanding dengan' dalam melakukan perbandingan?Ayat yang gramatis ialah "Udara panas kurang tumpat berbanding dengan udara sejuk".
Tatabahasa04.11.2015
saya ching chu tuoa dari tumpat kelantan selamat sejahtera, perkataan kata nama rak maksudnya tempat atau alat untuk menyimpan buku persoalannya di dalam rak atau di atas buku-buku diletakkan. terima kasihPenggunaan di dalam rak atau di atas rak bergantung pada bentuk visual rak tersebut. Jika rak buku seperti almari yang terbuka, maka penggunaan yang betul ialah buku disimpan di dalam rak dan jika bentuk rak tersebut seperti para-para, penggunaan yang betul ialah pinggan diletakkan di atas rak.Tatabahasa31.07.2012
saya ingin bertanya mengenai sardine atau ikan sardin apa perbezaan sardin dan sardine , betul kah ayat yang diguna : sardin keli...

Sardin - bahasa Melayu : 1. Sejenis ikan laut (biasanya ditinkan), a) Harengula fimbriata; b) Harengula melanura; c) Amblygaster sirm, dll; 2. bp penuh sesak (orang dlm kereta dll), penuh sekali, tumpat: orang dlm bas itu penuh sesak macam ~.

Sardine - bahasa Inggeris : sardin; be packed like ~s, macam sardin: commuters, at peak hours, are packed like ~s in the carriages, pd waktu-waktu yg paling sibuk, penumpang-penumpang macam sardin dlm kereta api.

Jika mengikut takrif di atas, frasa tersebut menjadi salah. 

Makna09.04.2009
1
Tesaurus
 
tumpat (adjektif)
Bersinonim dengan padat, sendat, sesak, penuh, mampat, tetal, padu, rapat, ketat, sarat, pejal, penuh tepu;,
Kata Terbitan : menumpatkan, ketumpatan,