Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
bad. Dia OKsebenamya. Tapi lagakbesar sangat. Dalam pada itu pun sesekali tenfikmr juga aku bahawa dia bukan benlagak. Memangdunia pembawaannya begitu. Maklumlah dia orang kaya. Tetapi sekaya mana pun adabdan sopan hanus dipenkaya juga, walau wang ninggit sudah banyak dan tingkat ekonomi sudah tinggi. Tapi Mustapha baik onangnya. Kasar sedikit pun kalau kunenung-renung jauh ke dalam perwatakannya, tidak ada kekasaran bomoh. Semua orang kelihatan bagaikan dirasuk hantu, bagaikan kena sampuk atau dirasuk hantu gila. Berteriak dan memekik, memaki hamun penjajah durjana. Tua muda, lelaki perempuan semua naik semangat. Hilang segalasopan santun. Lesapsemua kelembutanperem- puan. Kedinginan tubuh berkubur entah di mana. Semua orang panas. Semua orang berpeluh. Semua orang bersemangat hen - dak mengamuk, atau berlawan dengan sesiapa sahaja. Kebanyakannya Melayu dan Melanau
1
Peribahasa
88

You can catch more flies with honey than with vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Batu pun empuk, jangankan manusia

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, you can catch more flies with honey than with vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, batu pun empuk, jangankan manusia .

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...