Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Ensiklopedia ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Adakah ayat-ayat berikut betul ? 1.Saya juga tidak melepaskan peluang merakam gambar. 2. Aku tertanggal daripada tangan tuan aku. Ayat 1 betul penggunaan tatabahasanya. 1.Saya juga tidak melepaskan peluang merakam gambar.
Ayat 2 pula betul sekiranya ayat ini digunakan dalam ayat kesusasteraan seperti puisi. Sekiranya "aku" dalam ayat ini bermaksud "sesuatu barangan, contohnya cincin dan lain-lain", maka ayat ini betul penggunaannya. 2. Aku tertanggal daripada tangan tuan aku.
Tatabahasa20.02.2015
Tuan, "dari badannya" atau "daripada badannya" betul? Ayat penuh: Kepala perempuan itu tertanggal dari badannya sebelum jatuh bergolek ke lantai. Minta sertakan penjelasan selain jawapan. (Sumber: Novel Hantu Gadis Opera, lembaran 17, terbitan Syarikat Pelangi)Dari dan daripada ialah kata sendi nama yang letaknya di hadapan frasa nama. kata sendi nama 'dari' digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menyatakan arah, tempat atau waktu atau masa. Sementara kata sendi nama 'daripada' hanya digunakan di hadapan kata nama atau frasa nama yang menyatakan punca bagi manusia, haiwan atau benda, asal kejadian dan sumber atau unsur perbandingan atau perbezaan.

Contohnya: Tiba-tiba terpacul pertanyaan itu daripada mulut Adi tanpa disedarinya, Dia mahu mendengar sendiri daripada mulut Tina dan Madihah, Madihah! Panggilan daripada mama yang benar-benar membingitkan telinga Adi.


Frasa yang betul ialah ...daripada badan.
Tatabahasa20.03.2015
1
Tesaurus
 
tanggal (kata kerja)
Bersinonim dengan terlepas, lucut, gugur, luruh, terkelupas, tercabut, londeh, copot, menggelup;,
Kata Terbitan : menanggalkan, tertanggal,