Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Kamus Glosari Korpus Cubaan
Kata Istilah Kata Sasar Kata Takrif
phrase structurestruktur frasaUnsur utama yang membina ayat. Contohnya frasa bagi ayat Beberapa orang pelajar menonton televisyen adalah seperti yang berikut: A= [FN Beberapa orang pelajar ] [ FK menonton] [ FN televisyen] A = ayat, FN = frasa nama, FK = frasa kerja
bodybadan teksTeks yang mengikuti kepala teks dan merupakan data yang menjadi bahan utama kajian korpus berserta dengan penandaan padanya.
TAGGITTAGGITPerisian golongan kata terawal yang setnya terdiri daripada lapan puluh tujuh tanda, termasuk kelas kata utama dan varian infleksi serta kata fungsi. Alat ini digunakan untuk menandai Korpus Brown.
common core hypothesishipotesis teras sepunyaTeori yang menunjukkan semua jenis bahasa Inggeris mempunyai ciri-ciri asas utama yang sepunya, yang hanya berbeza dari segi kuantitatif dan bukan secara kualitatif.
factor analysisanalisis faktorKaedah statistik untuk menganalisis set data yang mempunyai banyak pemboleh ubah. Analisis ini mengurangkan pemboleh ubah yang banyak kepada hanya beberapa pemboleh ubah utama melalui pengelompokan pemboleh ubah yang sama cirinya.
1
Tesaurus
 
utama (adjektif)
1. Bersinonim dengan penting sekali: terpenting, kanan, mustahak, amat perlu,

2. Bersinonim dengan yang paling baik: amat baik, terbaik,

Kata Terbitan : mengutamakan, terutama, keutamaan,