Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
menanggak[m«.nAN.gA/]kata kerjamenggalas.Dah tak de orang kenele abang menanggak sorang.[dAh tA/.d« o.ÄAN k«.n«.l« A.bAN m«.nAN.gA/ so.ÄAN]Sudah tidak ada orang, kenalah abang menggalas barang itu seorang diri.
menjejeh[m«n.dZe.dZeh]kata kerjamenyampai-nyampaikan cerita orang, membawa mulut.Dah tak ade keje gaknye, asyek menjejeh aje.[dAh tA/ A.d« k«.dZ« gA/.ø« A.Se/ m«n.dZe.dZeh A.dZ«]Sudah tidak ada kerja lain agaknya, suka menyampai-nyampaikan cerita tentang orang lain.
peset[p«.set][p«.set] kata adjektifbau badan.Berape ari kau tak mandi, peset baunye.[b«.ÄA.p« A.Äi kAw tA/ mAn.di p«.setBerapa hari engkau tidak mandi, sudah berbau badan.
serabai[s«.ÄA.bAj]kata adjektifberkenaan muka yang kelihatan tidak terurus.Muke serabai lagi dah nak pegi kedai?[mu.k« s«.ÄA.bAj lA.gi dAh nA/ p«.gi k«.dAj]Muka masih tidak terurus lagi sudah hendak pergi ke kedai?
keledo[k«.le.do]kata kerjaberusaha.Dah besa panjang tak keledo nak carik keje.[dAh b«.sA pAn.dZAN tA/ k«.le.do nA/ tSA.Äi/ k«.dZ«]Sudah besar panjang, tidak berusaha untuk mencari kerja.
rambai jadi[ÄAm.bAj dZA.di]koyak di bahagian kaki seluar.Seluo dah rambai jadi ni, tak patot kau pakai ke bando.[s«.lu.w dAh ÄAm.bAj dZA.di ni tA/ pA.tot kAw pA.kAj k« Kaki seluar engkau sudah koyak, tidak wajar engkau pakai untuk pergi ke bandar.
ngundang-ngundang[Nun.dAN.Nun.dAN]kata adjektifmarak.Api dah ngundang-ngundang, bombe tak sampai-sampai.[A.pi dAh Nun.dAN.Nun.dAN bom.b« tA/ sAm.pAj.sAm.pAj]Api sudah marak, bomba tidak sampai-sampai.
lembik-loyak[l«m.be/.lo.jA/]kata adjektifterlalu lembik.Tak endak kami kue tu dah lembek-loyak.[tA/ «n.dA/ kA.mi ku.we tu dAh l«m.be/.lo.jA/]Saya tidak mahu kuih itu, sudah terlalu lembik.
centong[tS«n.toN]kata adjektifperiuk belanga yang hitam.Periok aku tu dah centong, lame tak begosok.[p«.Äi.jo/ A.ku tu dAh tS«n.toN lA.m« tA/ b«.go.so/]Periok aku itu sudah hitam, lama tidak bergosok.
terembe-rembe[t«.Äem.be.Äem.be]kata adjektifbergoyang-goyang dan terenjut-enjut kerana tidak kukuh.Lantai rumah kawan ni dah terembe-rembe.[lAn.tAj Äu.mAh kA.wAn ni dAh t«.Äem.be.Äem.be]Lantai rumah saya ini sudah bergoyang-goyang.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sudah nasib pisang jeranang,
     Berjantung ada berbuah tidak;
Sudah nasib apa dikenang,
     Orang dikenang teringat tidak.Lihat selanjutnya...