Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Pengesahan Bahasa ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
Ramadan. Aku tidak pemah alpa bayar zakat fitrah setiap tahun dan aku sudah naik haji tiga kali dan membawa isteri sertaanakku. ‘Yang lain lagi? “Setiap hani, malah setiap malam aku senantiasa tidak lupa untuk beniktikaf, membaca kitab-Mu dan berzikir, me- muji-muji kebesaran-Mu. ‘Ada lagi?’ ‘Tidak ada lagi ya Tuhanku yang maha Pengasih, lagi maha Penyayang.’ Kau pasti tidak aku banyakbendakwah menyebarkan ajaran-Mu. Ya, setiap .Jumaat kau berkhutbah kepada jemaah Jumaat supayasujud kepada-Ku dantaatakan segalasuruhan- Ku serta menjauhi segala larangan-Ku?” ‘Memang benar itu, Tuhanku. Itulah yang senantiasa kulakukan sesuai denganpenintah-Mu dan sunnah Rasul-Mu.’ “Kau jugalah yang mengingatkan anak-isteni sidang Jumaat di kampung kau supaya menutup aurat?’ Itulah yang sening kusenukan. “Tapi anak kau sendini
1
Peribahasa
211

The wheel of fortune is forever in motion

Nasib manusia tidak pernah tetap, yakni sentiasa berubah-ubah, ada kalanya baik dan ada kalanya buruk.

Takkan pasang selalu, di mana surut senantiasa

During her heyday on the silver screen, she was the nation's top actress, and she basked in luxury and fortune. Unfortunately, the wheel of fortune is forever in motion, and the disaster struck after her twentieth film.

Ketika zaman kegemilangannya dalam industry perfileman, dialah pelakon wanita nombor satu Negara, dan dia dilimpahi kemewahan dan kekayaan. Malangnya, takkan pasang selalu dan surut senantiasa , dan bencana datang selepas filemnya yang ke dua puluh.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...