Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Kerajaan Malaysia ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
Kipli membeli yang lain. Mak memang tak benani campun tangan da!am urusan bilik pengantin. Pernah mak menyarankan agan penmaidaninyadiletakkan dibilik itu. Hamsiah tak setuju. Dia mahu yang banu dan mahal. Kecil juga hati mak apabila Hamsiah meno!ak cadangannya. Padahal penmaidani mak banu saja dibeli tujuh bulan yang lalu. ‘Yong, Sebah datang malam esok. Pian dah pengi mengambilnya,” Wa Slot rindu pada emak sendiri. 206 OGADEN Jong Chian Lai HASSAN Abdullab membenamkan sejuta gelisah ke lubuk kalbunya. Kata onang, di daerah mi kematian itu tenlalu munah, harga nyawa itu tenlalu mahal - sehani-hani tidak nampak pun waktu senggangnya untuk benbual-bual kosong, malah me- ngandan mayat onang tua, bayi atau mayat kanak-kanak. Tidak pun di daerah mi melakankan 100,000
1
Tesaurus
 
mahal (adjektif)
Bersinonim dengan tinggi, melambung, menjulang, meningkat, naik;,
Kata Terbitan : memahalkan, kemahalan,

Puisi
 

Bukanlah mahal harga perabot,
     Tidak ternilai tinggi harganya;
Harta orang jangan direbut,
     Kalau direbut buruk padahnya.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
554

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Lain mangkuk lain cawan.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan lain mangkuk lain cawan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...