Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Panduan ; Karyawan ; Puisi ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Istilah Bahasa MelayuBahasa Sukuan v2.0Glosari Leksikal Bahasa SukuanKamus Teknologi MaklumatKamus Thai Melayu Dewan
Istilah Sumber Istilah Sasar Bidang Subbidang Huraian
refugeepelarianUndang-undangUndang-undang AntarabangsaSeseorang yang berada di luar negara asalnya kerana mempunyai perasaan takut yang berasas akan dianiayai atas sebab-sebab bangsa, agama, kewarganegaraan, keahlian dalam sesuatu kumpulan sosial atau pandangan politik. Disebabkan perasaan takut tersebut, pelarian tidak sanggup mendapatkan perlindungan dari negara tersebut. Tafsiran ini berdasarkan konvensyen berkaitan dengan Status Pelarian 1951.
hoaxolokanTeknologi MaklumatKeselamatan KomputerAmaran palsu mengenai kerosakan atau kegoyahan pada sistem yang disebarkan secara sengaja oleh pengguna hasad. Olokan seperti ini boleh menyebabkan keadaan cemas pada pengguna biasa sehingga pengguna biasa sanggup menjalankan tindakan drastik seperti membatalkan fail sistem penting yang sebenarnya tidak rosak atau memasang perisian kekuda Trojan yang diedarkan oleh pengguna hasad dengan harapan supaya masalah dapat dicegah dan dielakkan.
1
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,