Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
ahia[A.hi.jAâ]kata adjektiftegas dan tidak mudah mengalah (terhadap sesuatu keputusan atau pegangan yang diambil), keras hati.Hang tok sah dok ajak diala, saheh dia tak mau pi pasai hati dia ahia.[hAN to/ sAh do/ A.dZA/ di.jA.lA sA.hEh di.jA tA/ mAw pi ]Tak usahlah kamu ajak, dia tetap tidak akan pergi kerana keras hatinya.
koi I[kj]kata namaketul tanah atau dataran tanah yang keras (umpamanya ketul-ketul tanah di sawah yang kering kontang).Dia balin adek dia dengan ketoi tanah koi, naseb baek tak kena.[di.jA bA.lin A.de/ di.jA d«.NAn k«.toj tA.nAh kj nA.seb bAe/ tA/ k«.nA]Dilempari adiknya dengan seketul tanah keras, nasib baik tidak mengenainya.
cedong[tS«.dN] [tS«.doN]kata adjektifkeras dan liat.Daging ayam tua tu keraeh cedong pasai depa masak tak cukop lama.[dA.gin A.jAm tu.wA tu k«.ÒAEh tS«.dN pA.sAj dE.pA mA.sA/ tA/ tSu.kop lA.mA]Daging ayam tua itu keras dan liat kerana mereka memasaknya tidak lama.
cerin[tS«.Òin]kata adjektifberkenaan rambut, bulu dan lain-lain yang kering, keras dan tegak. Selalunya kerana keadaan semula jadi atau sebab tidak dibubuh minyak.Awat cerin sangat rambot budak tu, tak prenah kena minyak kot?[A.wAt tS«.Òin sA.NAt ÒAm.bot bu.dA/ tu tA/ pÒ«.nAh k«.nA mi.øA/ kot]Kenapa kering sangat rambut budak itu, agaknya tidak pernah dibubuh minyak.
1
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Kencang-kencang angin selatan,
     Keras sampai tepi kota;
Biar miskin tidak makan,
     Asal terpasang api pelita.Lihat selanjutnya...