Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; ujian ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
Esok bapa bell untuk Ravi,”pujuk Thevanai. Rajendran tidak menyahut. Sebelum itu Thevanal menunjuk kepadanya anak patung yang dibakan Angamab petang kelmanin. Tidak ada lagi baju di badan kenepot itu. Rambut penangnya sudah kehangusan, botak dan kebitaman. Hujan genimis di luan. Tidak lama lagi Rajendnan akan pulang. Ravi masih menangis dipukul Angamab dengan batang penyapu. Sekejap singgah di belakang Ravi. Kemudian yang minta maaf. Abang telah banyak berkorban untuk Mang. Banyak mengajan Mang tentang hakikat hidup. Mangbahagia bersama abang.” Kumang tersenyum, manis. Merebahkan did di paha Fikri. Seulas senyuman terukir. Dibelainya rambut Kumang. Mesra, penuh kasih sayang. Dierbitkan dalam Yang Indah 1W Bahasa 4Mei, 1991 86 LATAH Putera Malim NEK WA mengobek sirih di sudut numah. Sesekali matanya dihalakan ke tengah rumah
1
Tesaurus
 
rambut (kata nama)
Bersinonim dengan uban, surai, bulu;,
Kata Terbitan : berambut,

Puisi
 

Rambut hitam berkilat-kilat,
     Jatuh ke bantal berlipat-lipat;
Tuan laksana air yang lebat,
     Minum sedikit menjadi ubat.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
555

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Rambut sama hitam hati lain-lain.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan banyak rambut sama hitam hati lain-lain.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...