Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Salam sejahtera,boleh tak pihak tuan/puan untuk menyemak penggunaan kata(dalam kurungan) sesuai atau tidak dalam ayat tersebut? 1. Tangan dan kaki pendaki Gunung Everest itu menjadi kejur kerana cuca di sana terlalu sejuk. (kejur) 2. Badan nenek saya semakin bengkok apabila umurnya meningkat 80 tahun. (bengkok) 3. Rakyat negara ini gempar apabila sebuah pangsapuri yang didirikan di lereng bukit itu rebah. (rebah) 4. Ibu mengarahkan kami mengumpulkan baju-baju usang yang tersimpan di dalam almari untuk didermakan kepada anak-anak yatim. (usang) 5. Kanak-kanak berkeliaran apabila disergah oleh lelaki yang kurang siuman itu. (berkeliaran) Selain itu,apakah perbezaan antara orang-orang dengan orang-orangan? Sekian,terima kasih1. Tangan dan kaki pendaki Gunung Everest itu menjadi kejur kerana cuca di sana terlalu sejuk. - Kejur bermaksud keras dan kaku, boleh digunakan dalam ayat tersebut. 
2. Badan nenek saya semakin bengkok apabila umurnya meningkat 80 tahun. - Bengkok bermaksud tidak lurus dan tidak sesuai digunakan kepada tubuh badan manusia. 
3. Rakyat negara ini gempar apabila sebuah pangsapuri yang didirikan di lereng bukit itu rebah. - Rebah bermaksud tumbang dan lazimnya digunakan untuk manusia manusia dan pokok.  
4. Ibu mengarahkan kami mengumpulkan baju-baju usang yang tersimpan di dalam almari untuk didermakan kepada anak-anak yatim. - Usang bermaksud  lama terpakai atau tersimpan dan sesuai digunakan dalam ayat tersebut. 
5. Kanak-kanak berkeliaran apabila disergah oleh lelaki yang kurang siuman itu. - Berkeliaran bermaksud merayau dan boleh digunakan dalam ayat tersebut.
Saudara boleh menyemak sendiri makna perkataan dan memastikan sama ada penggunaannya sesuai atau tidak dalam konteks ayat tersebut melalui laman web kami www.prpm.dbp.gov.my, dan taipkan perkataan tersebut dalam ruangan Carian Spesifik.
Tatabahasa09.05.2012
Tuan, Apakah jawapan yang paling sesuai ? 1. Kerana terlalu dingin, kedua-dua belah kakinya telah _________. A. kejur B. lenguh C. beku. terima kasih.Jawapan yang paling sesuai untuk ayat "Kerana terlalu dingin, kedua-dua belah kakinya telah .............A. kejur.Tatabahasa17.11.2016
Salam. Boleh saya tahu maksud semua istilah serangga ini dalam Bahasa Melayu. (Dobsonfly, lacewing, fishfly, snakefly, sawfly, weevil, scorpionfly, caddisfly, booklice, barklice, mantidfly, stonefly, firebrat, bristletail, hellgrammite.) Saya harap Kamus Dewan Edisi seterusnya dapat memasukkan istilah-istilah ini yang diMelayukan. Terima kasih.Untuk makluman, istilah serangga yang mempunyai padanan bahasa Melayu adalah seperti yang berikut:
1. lacewing - sibur-sibur
2. sawfly - lalat gergaji
3. weevil - kekabuh
4. scorpionfly - serangga jengking
5. booklice - gegat buku/kutu buku
6. firebrat - gegat
7. bristletail - gegat ekor kejur
8. caddisfly -serangga kadis

Istilah yang lain akan dikemukakan kepada Bahagian Peristilahan dan Leksikologi untuk mendapatkan padanan bahasa Melayu yang sesuai.
Istilah05.04.2013
1
Tesaurus
 
kejur (adjektif)
Bersinonim dengan tegang, kejang, kercau, berkiat, kaku dan keras, tidak boleh dilentur, tegak dan keras;,

Puisi
 

Terunglah berat tangkainya kejur,
     Rama-rama di punca kain;
Seorang ke Barat seorang ke Johor,
     Sama-sama mencari lain.Lihat selanjutnya...