Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Kamus Glosari Korpus Cubaan
Kata Istilah Kata Sasar Kata Takrif
Gutenberg ProjectProjek GutenbergArkib internet yang mengandungi lebih 60,000 buku tanpa hak cipta disimpan sebagai teks yang boleh dibaca oleh mesin. Arkib ini boleh diakses di http://www.gutenberg.org. Bilangan buku dalam arkib ditambah dari semasa ke semasa.
encliticenklitikUnsur kata yang tidak boleh berdiri sendiri dan perlu bergabung dengan kata yang mendahuluinya -ku, -mu, -nya dalam rumahku, jiranmu dan kasutnya. Banding proclitic.
procliticklitik awalan/proklitikUnsur yang tidak boleh berdiri sendiri dan perlu bergabung dengan kata yang mengikutinya seperti ku-, kau- dalam kutulis dan kauberi. Banding enclitic.
itemitemPerkataan yang diteliti dalam carian korpus. Item boleh terdiri daripada perkataan tunggal, contohnya 'main', atau dalam bentuk terbitan seperti bermain, atau frasa yang terdiri daripada beberapa perkataan seperti bermain bola.
content wordskata isiPerkataan yang mempunyai makna dan boleh berdiri sendiri dalam ayat. Kata isi ini terdiri daripada golongan kata nama, kata kerja dan kata adjektif. Kata isi dikenali juga sebagai kata leksikal.
FramenetFramenetProjek pembinaan pangkalan data leksikal bahasa Inggeris yang boleh dibaca mesin dengan anotasi maksud dan semantik.
language engineeringkejuruteraan bahasaBidang pengkomputeran yang menggunakan peranti seperti kamus boleh dibaca mesin dan penghurai ayat dalam pemprosesan bahasa tabii untuk membangunkan aplikasi sintesis pertuturan, pengecaman pertuturan, penterjemahan mesin dan sebagainya.
rank orderingtertib pangkat1. Urutan bagi maklumat kekerapan dalam senarai perkataan yang boleh disusun mengikut susunan perkataan yang paling kerap sehingga yang paling rendah bilangannya. 2. Teknik yang digunakan dalam beberapa ujian statistik bukan parametrik, contohnya ujian Wi
on-line corpuskorpus dalam talianHimpunan data bahasa lisan atau tulisan yang boleh dicapai secara dalam talian dan dimuat turun bagi penelitian dan analisis menggunakan perisian korpus.
Malaysian Hansard CorpusKorpus Hansard MalaysiaKorpus khusus yang mengandungi Laporan Parlimen Malaysia dan boleh diakses secara digital mengikut Sidang Parlimen.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata boleh

Puisi
 

Kalau upih katakan upih,
     Kalau seludang jatuh melarat;
Kalau boleh katakan boleh,
     Jangan saya terharap-harap.Lihat selanjutnya...