Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Novel ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Assalamualaikum..saya inginkan kepastian daripada pihhak tuan/puan. apakah kata dasar bagi perkataan beria-ia?Beria-ia berasal daripada kata dasar 'ia'.Makna25.01.2008
Salam DBP, Saya ingin memohon pertanyaan mengenai ejaan sebenar bagi perkataan-perkataan di bawah ini: 'beria-ia' atau 'bereya' 'bapuk' atau 'bapok' 'kenitkan mata' atau 'kenyitkan mata' Terima kasih.Menurut data kami, ejaan yang betul ialah i. beria-ia  ii. bapuk (bahasa percakapan laki-laki yang lebih bersifat keperempuanan, pondan.)   iii. kenyitkan mata Lain-lain10.03.2019
Tuan, Saya ingin bertanya tentang ungkapan "beriya-iya", seperti "dia beriya-iya benar makan buah epal". Apakah kata akar bagi ungkapan ini? Saya telah mencarinya melalui pelbagai kamus di laman web ini, tetapi tidak jumpa perkataan tersebut. Yang saya jumpa hanyalah perkataan "sonsog" pada kamus sukuan (bahasa Bajau) yang bermaksud beriya-iya. Adakah perkataan ini sebenarnya wujud dalam bahasa Melayu? Kalau wujud, apakah kata akarnya? Mengapakah ia tidak tercatat di dalam kamus? Saya berharap akan mendapat jawapan yang tepat daripada pihak tuan. Sekian. Azlee Ashraf Bin Ruslee Tsu, Mie, Jepun.

Ejaan yang betul ialah beria-ia, daripada kata dasar ia (bermaksud ya, iaitu kata yang membawa makna mengakui, membenarkan, atau bersetuju dengan sesuatu). Kata terbitan beria-ia membawa beberapa maksud antaranya bersungguh-sungguh: dia beria-ia benar mengajak saya ke rumahnya.

Tatabahasa14.04.2009
1. Respon kepada soalan saya yang lepas iaitu jika 'ya' merupakan kata pembenar, apakah bentuk kata terbitan 'ya' sekiranya digabungkan dengan imbuhan apaitan 'meN-...-kan'. Adakah 'mengeyakan', 'mengyakan' atau 'mengiakan'.( dengan membawa maksud bersetuju dengan pendapat orang lain) 2. "Saya" merupakan bentuk kata ganti nama diri orang pertama. Bagaimana pula dengan 'adik saya', 'abang saya' dan 'ibu saya'?. 3. Apakah bentuk ayat pasif bagi ayat aktif di bawah? i) Ibu saya menanam sayur di belakang rumah.1. Kata terbitan daripada perkataan ya ialah mengeyakan, jika perkataan ia menerbitkan perkataan beria-ia barulah menghasilkan perkataan mengiakan.
2. Saya ialah kata ganti nama diri pertama, manakala abang saya dan adik saya ialah frasa (bukan kata ganti nama diri).
3. Sayur ditanam ibu di belakang rumah.
Tatabahasa03.03.2012
1
Tesaurus
 
ia2 (kata nama)
Bersinonim dengan ya, betul, benar, sah;,
Kata Terbitan : seia sekata, beria-ia, mengiakan, pengiaan, ialah, iaitu,