Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Novel ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ensiklopedia
Tajuk Sinopsis Bidang Klasifikasi
PAKU

Paku ialah pelekat yang paling meluas digunakan

untuk melekatkan sekeping papan dengan papan

yang lain. Paku juga boleh digunakan untuk

mencantumkan papan dengan bahan-bahan, seperti

kain, kepingan logam, dan wayar. Paku batu boleh

melekatkan bahan-bahan pada bata dan konkrit.

UMUM
PAKU SISIK

Paku sisik ialah pakis yang menarik yang

mempunyai daun kecil, halus dan tangkai hitam atau

ungu yang berkilat. Kebanyakan spesies tumbuh di

negara panas, walaupun satu spesies tumbuh di

utara sejauh Alaska.

UMUM
PAKU PAKIS

PAKU PAKIS, nama umum tumbuhan liar yang tidak berbunga. Di kalangan penduduk tempatan, tumbuhan ini hanya dikenal sebagai pokok (pucuk) paku.

BUDAYAFlora dan Fauna
PAKU ALAM

PAKU ALAM, drama pentas karya Hashim Yasin yang pernah memenangi hadiah pertama dalam Pesta Teater Kebangsaan 1977, anjuran Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan.  Drama ini dipentaskan oleh Kumpulan Artis Utara (KAU) di bawah arahan Hashim sendiri.

BUDAYADrama/Filem/Teater/Persembahan
GELANG SI PAKU GELANG

GELANG SIPAKU GELANG, lagu rakyat yang berasal dari Padang, Sumatera, Indonesia. Gelang yang digunakan dalam konteks lagu ini bermaksud sejenis tumbuhan paku. Lagu ini biasanya dinyanyikan beramai-ramai sebagai lagu perpisahan setelah selesai sesuatu majlis atau perhimpunan. Muzik iringannya mengikut rentak inang.

BUDAYAKonsep
BALAMBANGAN

BALAMBANGAN, kerajaan Hindu yang terakhir selepas kejatuhan kerajaan Majapahit dan penyebaran agama Islam antara abad ke-15 hingga abad ke-16, terletak di timur Pulau Jawa. Penyisihan Balambangan dari dunia Islam telah berakhir dengan sebuah legenda yang terdapat dalam Sejarah Melayu yang menghubungkaitkannya dengan kemunculan sebuah kerajaan Islam di Giri. Mengikut legenda ini, seorang pendakwah Islam dari Pasai yang bernama Maulana Ishak telah berkahwin dengan puteri pemerintah Balambangan. Keengganan pemerintah Balambangan memeluk Islam, menyebabkan Maulana Ishak meninggalkan negeri itu. Walaupun telah ditinggalkan oleh kedua-dua ibu bapanya, Raden Paku, putera Maulana Ishak, telah dibesarkan sebagai seorang Islam. Setelah menyempurnakan ibadat haji, Raden Paku telah mendirikan sebuah masjid di Giri dan akhirnya baginda ditabalkan sebagai Sunan Giri yang pertama.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKesultanan/Kerajaan/Pemerintahan
KI HADJAR DEWANTARAKI HADJAR DEWANTARA (1889-1959), pendidik dan ahli politik Indonesia. Dia lahir di Yogyakarta, Indonesia. Dai adalah anak keempat Pangeran Suryaningrat, putera sulung Paku Alam III di Yogyakarta. Nama sebenarnya ialah Raden Mas Suwardi Suryaningrat. Semasa kecil, dia didedahkan pada suasa kesusasteraan Jawa, Islam dan Hinduisme dalam lingkungan para bangsawan keraton.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
SUNAN GIRISUNAN GIRI ( ? - ? ) ulama, pendakwah dan Raja Giri yang Pertama (1478-1506). Nama sebenarnya ialah Jaka Samudera dan dia juga dikenal sebagai Raden Paku.  Bapanya ialah Syekh Maulana Ishak, bapa saudara Sunan Ampel.  Sunan Giri adalah salah seorang ahli Walisongo yang berusaha memperkembang agama Islam di Jawa pada abad ke-15.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
SAKAT

SAKAT (Asplenium nidus daripada famili polypodiaceae), tumbuhan epifit yang kebanyakannya tergolong dalam kumpulan orkid, paku-pakis, herba atau pokok renek yang memanjat secara melekap pada pokok besar.  Tumbuhan ini terdiri daripada beberapa jenis seperti sakat batu, sakat bawang dan sakat gajah.

BUDAYAFlora dan Fauna
KISAR

KISAR, alat untuk mengisar padi dan tepung. Kisar atau pengisar padi diperbuat daripada buluh yang dianyam dan di dalamnya diisi dengan tanah liat. Tapaknya diperbuat daripada dua batang kayu berukuran 72 cm x 7.5 cm x 7.5 cm yang disilangkan dengan paku. Buluh belalai atau buluh duri diraut kecil dan dianyam menjadi dua buah raga yang bergaris pusat 465 cm sebagai kulit kisar. Buluh juga digunakan untuk membuat piring melingkari raga di bahagian bawah, bergaris pusat 78 cm dan tingginya 9 cm. Bakul bahagian bawah yang dianyam, setinggi 54.5 cm diisi dengan tanah liat yang dicampurkan garam. Apabila kering, tanah liat itu menjadi keras seperti simen.

BUDAYAAlat/Alatan
1
Tesaurus
 
paku (kata nama)
Bersinonim dengan pemaku, skru, nat;,
Kata Terbitan : memaku, memakukan, terpaku,

Puisi
 

Terang bulan melantak paku,
     Paku dilantak dalam perahu;
Ambil pedang bunuhlah aku,
     Bercerai kasih tidak kumahu.Lihat selanjutnya...