Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Peribahasa ; Jurnal ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Ayat yang mana satu tepat? 1. Sikap Maya yang GEMAR makanan segera telah menyebabkan berat badannya bertamah. 2. Sikap Maya yang GEMAR AKAN makanan segera telah menyebabkan berat badannya bertambah.

Ayat yang betul ialah Sikap Maya yang gemar makanan segera telah menyebabkan berat badannya bertambah.

Tatabahasa20.04.2011
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apakah ragam ayat bagi dua ayat berikut? (i) Kebanyakan pelancong gemar berkunjung ke Pulau Tioman. (ii) Kebanyakan pelancong gemar mengunjungi Pulau Tioman. Terima kasih. Ayat yang betul ialah "kebanyakan pelancong gemar berkunjung ke Pulau Tioman".
Tatabahasa12.04.2015
saya gemar menulis dan ada menghasilkan beberapa karya berbentuk novel.baru2 ini saya ada mendengar di radio mengenai pertandingan menulis novel.walaubagaimanapun saya tidak tahu bagaimana caranya untuk menyertai pertandingan tersebut.bolehkah pihak tuan memberikan maklumat lanjut mengenai pertandingan tersebut atau bagaimanakah caranya untuk saya mengetengahkan hasil karya saya itu?

Untuk makluman sdr., Sayembara Menulis Novel MAIDAM dan DBP Wilayah Timur sedang berlangsung dengan tarikh tutupnya pada 31 Ogos 2008. Maklumat lanjut tentang sayembara ini, sila layari laman web DBP - http://.dbp.gov.my. Juga sekiranya sdr. ingin menghantar manuskrip untuk terbitan DBP silalah alamatkan manuskrip tersebut ke alamat: Ketua Bahagian Penerbitan Sastera, Jabatan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Peti Surat 10803, 50926 Kuala Lumpur. Pastikan sdr. ada menyimpan salinan manuskrip tersebut sebelum mengirimkan salinan asal manuskrip ke pihak DBP. Sekian, terima kasih dan salam.  

Lain-lain01.06.2008
Tuan, Betulkah frasa ini? 1. amat suka benar 2. sungguh cantik jelita 3. sangat gemar sungguh 4. terlalu bersedih 5. sangat tamah-ramah

Frasa yang betul adalah seperti yang berikut:

  1. amat suka benar (Penerangan: amat kata penguat bebas  boleh hadir bersama dengan benar kata penguat belakang)
  2. sungguh cantik/ sungguh jelita (kerana kata cantik dan jelita membawa maksud yang sama)
  3. gemar (gemar ialah kata kerja maka tidak boleh hadir bersama dengan kata penguat)- sila rujuk maksud gemar
  4. terlalu sedih (bersedih ialah kata kata kerja)
  5. sangat ramah ( kata ganda ramah-tamah telah membawa maksud sangat/amat/sungguh. Jadi penggunaan kata penguat di depannya tidak perlu.)

Sila rujuk buku Tatabahasa Dewan halaman 259-260.

Tatabahasa16.06.2014
Ayah sangat gemar akan makanan yang dimasak oleh ibu terutamanya ayam goreng yang dibaluti tepung itu. (munsyi, apakah perkataan yang sesuai menggantikan dibaluti? terima kasih)Perkataan yang sesuai ialah disaluti.Lain-lain14.01.2014
Mana satu ayat yang betul, (1) atau (2)? (1) Kami mendapati bahawa majoriti responden paling gemar kaunseling terus dengan ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat tentang ubat. (2) Kami mendapati bahawa majoriti responden paling gemar kaunseling terus daripada ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat tentang ubat. Terima kasihPenggunaan yang betul ialah Kami mendapati bahawa majoriti responden paling gemar kaunseling terus dengan ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat tentang ubat.Tatabahasa15.08.2018
Adakah "pada Dinasti Qing" dan "pada zaman Dinasti Qing" itu membawa maksud yang sama? "Pada zaman Dinasti Qing, Maharaja Qianlong amat gemar akan kaligrafi Zhao Mengfu." Adakah ayat ini betul? Terima kasih.Penggunaan ayat "Pada zaman Dinasti Qing, Maharaja Qianlong amat gemar akan kaligrafi Zhao Mengfu."tersebut betul.Makna18.01.2018
Apakah perbezaan antara suka dan sukai, gemar dan gemari. Boleh berikan contoh dan cara penggunaan yang betul dari segi tatabahasa? Terima kasih.

Semua golongan kata utama, iaitu kata nama, kata kerja, kata adjektif dan beberapa jenis kata tugas boleh bergabung dengan akhiran -i untuk membentuk kata kerja. Contohnya perkataan suka dan gemar, pada asalnya merupakan kata adjektif. Walau bagaimanapun, apabila perkataan tersebut menerima akhiran -i, iaitu sukai dan gemari, golongan katanya berubah menjadi kata kerja. Kata kerja ini hanya wujud dalam dua bentuk kata, iaitu:

i. Dalam ayat pasif bagi orang pertama dan kedua. Contoh dalam ayat, Perangainya yang baik itu akan kami contohi.

ii. Dalam ayat suruhan. Contoh dalam ayat, Tolong baiki basikal yang rosak ini.

 

Untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci, sila rujuk Tatabahasa Dewan, halaman 117-121 dan 183- 190.

Tatabahasa17.03.2021
Tuan, 1) Kata "memang" ialah kata penguat atau kata bantu? 2) Adakah ayat di bawah gramatis? Nenek saya memang gemar lagu-lagu keroncong. Sekian, terima kasih. Cik Ooi

1. Perkataan memang ialah kata keterangan.  

2. Ayat yang betul ialah "Nenek saya memang gemar mendengar lagu keroncong". 

Tatabahasa14.03.2009
Selamat petang. 1.Ramai orang yang berasa kurang gemar untuk melakukan aktiviti senaman.Adakah penggunaan ayat ini betul?Jika salah ,mohon beri penjelasan. 2.Selain itu,aktivit senaman merupakan kegiatan riadah yang akan melapangkan fikiran kita.Adakah penggunaan ayat ini betul?Jika salah,mohon beri penjelasan. 3.Bukan itu sahaja,kita juga dapat melegakan stres dan tekanan perasaan yang kita hadapi.Contohnya,setelah kita penat belajar di dalam kelas,kita boleh mengikuti aktiviti Pendidikan Jasmani yang akan mengurangkan tekanan kita.Adakah penggunaan ayat di atas betul? Jika salah,mohon beri penjelasan.Sekian,terima kasih.

Selamat ptg:

1. Ramai orang kurang gemar melakukan aktiviti riadah.
2. Maksud senaman latihan gerak badan utk menyihatkan badan; riadah. Kamus Pelajar Edisi Kedua. Ayat yang dicadangkan Aktiviti riadah dapat melapangkan fikiran kita.
3. Sres dan tekanan mempunyai makna yang sama. Ayat yang dicadangkan: Selain itu, aktiviti riadah dapat melegakan tekanan yang kita hadapi.
4. Setelah penat belajar, kita boleh menyertai aktiviti Pendidikan Jasmani yang akan dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi.

Sekian, terima kasih.

Lain-lain06.11.2016
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata gemar