Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Jurnal ; Kerajaan Malaysia ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
bulat dan buah dadanya besar, ingatlah aku bahawa aku perempuan. Sepatutnya aku berterima kasih kepada lelaki yang nakal dan celopar itu. Memanglah aku akui juga bahawa ketmka kata-kata begitu diucapkan secara nakal, membahang di dalamrongga telinga, mahu juga rasanya aku meneriak memaki hamun, tapi apa gunanya. Lelaki kalau dilawan, satnalah dengan mencurahkan minyak tanah di atas unggun api. Sudah pasti Lalu gong pun dipukul seketika 41 MENGANYAM KEDIJKAAN dan segera keadaan menjadi sepi semula. Thai rurnah pun bencakap dengan suana yang lantang. Bianpun dia sendini tidak benapa mengenti apa yang diucapkan oleh onang tua itu, dia yakin yang Tuai Rumah se - dang membenitahu alasan mengapa dia yang dipilih untuk menyem~elihbinatang bagi upacana kenduni penkahwinan itu. Dia bentambah yakin kenana banyak
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata diucapkan

Peribahasa
613

One good turn deserves another

Bantuan yang dihulurkan atau kebaikan yang ditunjukkan haruslah dibalas. (Peribahasa ini lazimnya diucapkan tatkala hendak membalas budi orang yang selalu membantu kita).

Syariat palu memalu, hakikat balas membalas.

''Thank you for saving my son's life. So, you must accept this gift as a token of my gratitude. One good turn deserves another,'' said Salina to me.

''Terima kasih kerana menyelamatkan anak saya. Oleh itu, terimalah hadiah ini sebagai tanda terima kasih daripada saya. Syariat palu memalu, hakikat balas membalas,'' kata Salina kepada saya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...