Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Jurnal ; Kerajaan Malaysia ; Dialek ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
Banyak nahsia kejayaan pen - badinya yang penlu disembunyikan kenana daripada kekayaan seseonang banyak yang dikehendakionang lain. Perlulah mereka benahsia. Tapi dalam dunia hidup Rosli, tidak ada yang perlu disembunyikan. Kalau dikehendaki orang pun, bukan ada kerugian besar. Sikap Rosli mumi, luhur dan balk. Tidak pula kukatakan bahawa sikap Mustapha tidak baik, tidak luhur atau tidak murni. 29 MENGANYAM KEDUKAAN Kenapa aku itulah kami mahu cikgu tulong putong,” katanya di dalam bahasa tempatan yang bencampun 39 MENGANYAM KEDUKAAN aduk dengan bahasa Malaysia. Diamenghela nafas panjang serta mengucapkan sejuta kesyukuran. Rupa-nupanya dia dikehendaki menyembelih binatang untuk majlis kenduni perkahwinan rakan meneka. Genakan otot di pipinya senta geletar badannya benansun-ansur neda ke tahap biasa. Sambil tensenyum sendinian dan benhati-hati dengan tuturkatanya kali
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dikehendaki

Peribahasa
102

Catch your bear before you sell its skin

Jangan bertindak atau bersikap seolah-olah ada sesuatu yang dikehendaki itu sudah dimiliki walhal ia belum lagi menjadi kenyataan.

Burung yang terbang dipipiskan lada

Just because the big company has promises you the job, it does not mean that you can resign now and start spending money to celebrate the good news. Catch your bear before you sell its skin . Wait until they give you an appointment letter.

Hanya kerana syarikat besar itu telah menjanjikan awak pekerjaan, tidak bermakna awak boleh berhenti kerja sekarang, dan berbelanja besar untuk meraikan berita baik itu! Usahlah burung yang terbang dipipiskan lada. Tunggu sehingga mereka memberi awak surat pelantikan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...