Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ; Istilah Diplomasi ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Kamus Glosari Korpus Cubaan
Kata Istilah Kata Sasar Kata Takrif
markuppenandaMaklumat bukan linguistik pada korpus seperti struktur teks, perenggan, muka surat, bahasa, penutur, penulis, tarikh rakaman, jantina, format, pencetakan atau pemprosesan yang lain.
speech corpuskorpus lisanHimpunan data bahasa lisan dalam bentuk rakaman, bukan transkripsi yang digunakan untuk kajian sebutan, fonetik dan fonologi.
authentic textteks tulenTeks sebenar yang terbentuk secara tabii dan bukan merupakan data rekaan pengkaji.
authenticityketulenanKeaslian data yang merujuk keadaan data yang terbentuk secara tabii dan bukan rekaan pengkaji.
Link Grammar ParserLink Grammar ParserPenghurai automatik yang disediakan secara percuma untuk penyelidikan bukan komersial.
collocatekolokatPerkataan yang berganding secara lazim atau mempunyai gandingan kekerapan yang tinggi dan bukan secara rawak.
attested datadata nyataData tulen yang diperakui benar dan terbentuk secara tabii serta bukan merupakan data rekaan. Banding intuitive data.
lexical primingterangsang sedia leksikalCiri sesuatu kata X yang mencetuskan gandingan antara kata X dengan kata yang lain. Gandingan ini membentuk kolokasi dan koligasi yang bukan rawak tetapi terangsang sedia.
Constituent Likelihood Automatic Word-tagging System (CLAWS)Sistem Penandaan Kata Automatik berasaskan Kebolehjadian Unsur (CLAWS)Perisian yang menandai golongan kata berdasarkan korpus dengan menerapkan pendekatan penyahtaksaan kebarangkalian, bukan hanya berdasarkan peraturan tatabahasa semata-mata.
common core hypothesishipotesis teras sepunyaTeori yang menunjukkan semua jenis bahasa Inggeris mempunyai ciri-ciri asas utama yang sepunya, yang hanya berbeza dari segi kuantitatif dan bukan secara kualitatif.
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bukan

Puisi
 

Hendak dipais bukan todak,
     Hendak dibemban bukan terung;
Hendak menangis bukan budak,
     Hendak terbang bukan burung.Lihat selanjutnya...