Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Dialek ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
lempaikan Joran Jika umpan tiada mengena kerana lautan yang menghampar ada/ah sarang rezeki tak terpupus cuma perlu mengukur waktu saat yang sesuai menurun umpan Jangan sarungkan keris Jika hilang bisa taJamnya kerana semangot yang diasah bukan dengan dupa putus asa tapi kembalilah ke alam pengasah belajar semula mengumpul tajam jangan pecahkan atop jika hujan mencuri masuk kerana sebagai rumah biasa hiso kutonok menJodi santopon aijunomuJua hukan syain nindu yong boleh menghentikan nengek tongis cucumu di buaian han 16 MENGANYAM KEDUKAAN /imo nihu serho sotu sekadan menJun/ung adw’ yang tidok bisa di/ang/cahi Justenu, woof/can a/cu, hako/menontumu yong he/um mampu menocik sinih pinong sehagoi penyeni tepok sinih di sudut senombi tetomu hidup limo nibu senba sotu
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bisa

Puisi
 

Encik Isa anak Palembang,
     Dari Patani lalu ke Kelantan;
Sekalian bisa lagi kubuang,
     Inikan pula bisa di badan.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
480

Practice makes perfect

Perkara yang sukar akan menjadi mudah, dan akhirnya kita menjadi mahir jika kita berlatih selalu dan sering melakukannya.

Alah bisa tegal biasa

''Do not despair. I know that this sport is not easy, but if you train hard, surely you will become a better player. Remember practice makes perfect,'' the coach said to the young talent.

''Jangan berputus asa. Saya tahu yang sukan itu bukan mudah tetapi kalau kamu berlatih bersungguh-sungguh, tentu kamu akan menjadi lebih handal. Ingat, alah bisa tegal biasa,'' kata si jurulatih kepada bakat muda itu.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...