Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Katan ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
gepeh[ge.peh]kata adjektifberkenaan cara berjalan yang tidak sempurna kerana membawa beban yang berat dan banyak; hempah-hempeh.Banyak bena bende yang dibawak sampai gepeh bejalan.[bA.øA/ b«.nA b«n.d« jAN di.bA.wA/ sAm.pAj ge.pehBanyak benar barang yang dibawa hingga sukar untuk berjalan.
gepeh[ge.peh]kata adjektifberkenaan cara berjalan yang tidak sempurna kerana membawa beban yang berat dan banyak; hempah-hempeh.Banyak bena bende yang dibawak sampai gepeh bejalan.[bA.øA/ b«.nA b«n.d« jAN di.bA.wA/ sAm.pAj ge.peh Banyak benar barang yang dibawa hingga sukar untuk berjalan.
ngeriak[N«.Äi.jA/]kata adjektifbanyak.Anak ayam tu ngeriak betol.[A.nA/ A.jAm tu N«.Äi.jA/ b«.tol]Anak ayam itu banyak betul.
senon[s«.non]kata tugasdi sana (Pulau Aur, Mersing).Senon banyak ekan.[s«.non bA.øA/ e.kAn]Di sana banyak ikan.
pondak[pon.dA/]kata adjektifberkenaan keadaan yang terlalu banyak asap.Pondak asap balek buket sane tu.[pon.dA/ A.sAp bA.le/ bu.ket sA.n« tu]Terlalu banyak asap di sebalik bukit sana.
bongkes[boN.kes]kata kerjatumbang (pokok).Lepas ujan lebat, banyak pokok bongkes.[l«.pAs u.dZAn l«.bAt bA.øA/ po.ko/ boN.kes]Selepas hujan lebat, banyak pokok tumbang.
lodang[lo.dAN]kata namamasa lapang.Budak tak sekolah ni, banyak lodang.[bu.dA/ tA/ s«.ko.lAh ni bA.øA/ lo.dAN]Budak tidak bersekolah ini, banyak masa lapang.
jihem[dZi.hem]kata adjektifbanyak atau berlambak (Pulau Aur, Mersing).Ari ni ae tenang, jihem man dapat ekan.[A.Äi ni Ae t«.nAN dZi.hem mAn dA.pAt e.kAn]Hari ini air laut tenang, banyak saya dapat ikan.
salo alai[sA.lo A.lAj]keadaan banyak orang yang sedang lalu-lalang; sia lantau.Ape takot, kan salo alai kat sini.[A.p« tA.kot kAn sA.lo A.lAj kAt si.ni]Mengapa takut, bukankah di sini banyak orang yang sedang lalu-lalang.
jilat palet[dZi.lAt pA.let]menjamah makanan yang sedikit.Bende tak banyak jilat palet le kite.[b«n.d« tA/ bA.øA/ dZi.lAt pA.let l« ki.t«]Makanan itu tidak banyak, sekadar menjamah sahajalah kita.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata banyak

Puisi
 

Banyak-banyak bintang tinggi,
     Ada sebiji bintang tembaga;
Banyak-banyak orang di sini,
     Ada seorang berkenan di mata.Lihat selanjutnya...
Peribahasa
551

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

I don't understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...