Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Kerajaan Malaysia ; Hasil Penyelidikan ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ensiklopedia
Tajuk Sinopsis Bidang Klasifikasi
UNDANG-UNDANG TUBUH KERAJAAN TERENGGANU

UNDANG-UNDANG TUBUH KERAJAAN TERENGGANU, undang-undang yang dipakai di negeri Terengganu sejak tahun 1911.  Undang-undang ini dibuat pada 2 November 1911 ketika zaman pemerintahan Sultan Zainal Abidin III.  Undang-undang ini juga dikenal sebagai Perlembagaan Negeri Terengganu 1911.  Ia adalah satu-satunya undang tertinggi yang terpakai di seluruh kerajaan Terengganu dalam hal yang berkaitan dengan kesultanan dan kedaulatan, pentadbiran dan pengurusan negeri berkenaan.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKonsep
ENAKMEN TANAH PADI 1917

ENAKMEN TANAH PADI 1917,  undang-undang yang diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Negeri-negeri Melayu Bersekutu di Kuala Kangsar pada 24 Julai 1917 dengan tujuan untuk menyekat penanaman getah di tanah bendang. Enakmen No. 2 Tahun 1917 ini berkuat kuasa ke atas tanah yang didaftarkan bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu, iaitu Perak, Selangor dan Pahang. Bagi Negeri Sembilan, terdapat perbezaan dalam pentadbiran undang-undang tanah. Tang demikian suatu undang-undang yang hampir sama dengan enakmen ini diluluskan kemudiannya.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIKesultanan/Kerajaan/Pemerintahan
SAINS SOSIAL

Sains sosial. Umumnya para sarjana mengenal

pasti tiga kategori ilmu: (1) sains semula jadi dan

matematik, (2) ilmu kemanusiaan, dan (3) sains

sosial. Sains semula jadi berhubung dengan alam

dan dunia fizikal. Ilmu kemanusiaan cuba mentafsir

erti kehidupan di dunia bukannya cuba

menjelaskan dunia fizikal atau masyarakat. Sains

sosial memberi tumpuan kepada kehidupan

manusia dengan orang lain dalam sesuatu

kumpulan. Sains sosial termasuklah antropologi,

ekonomi, sejarah, sains politik, sosiologi, psikologi

sosial, kriminologi, dan sains undang-undang.

Sesetengah sarjana menganggap pendidikan, etika

dan falsafah sebagai sebahagian daripada sains

sosial. Kajian dalam lapangan lain, seperti biologi,

geografi, perubatan, kesenian, dan linguistik, juga

dikatakan sebagai sebahagian daripada kategori

sains sosial yang luas.

UMUM
DEWAN UNDANGAN NEGERI

Dewan Undangan Negeri, badan yang menggubal dan meluluskan rang undang-undang berkaitan dengan perkara yang disebutkan dalam senarai (bidang kuasa) negeri dalam perkara 74 (2) Perlembagaan Persekutuan.

SAINS POLITIK DAN KETATANEGARAANInstitusi/Organisasi
PEREDAR

PEREDAR, jurnal yang diterbitkan oleh Pakatan bahasa Melayu Persuratan Buku Diraja Johor (P.Bm.P.B.D.).  Siri Peredar bermula dari penerbitan Buku Tubuh Lembagaan dan Buku Undang-Undang serta Buku Kelantan yang bermula pada tahun 1936.  Selepas itu barulah diterbitkan jurnal Peredar Angka 2.  Penerbitan siri Peredar dilakukan setelah dihidupkan semula P.Bm.P.B.D.  Persatuan ini telah dapat menerbitkan Peredar sebanyak 25 terbitan iaitu hingga bulan September 1941.  Dalam siri Peredar yang telah diterbitkan terdapat pelbagai maklumat yang disiarkan merangkumi hal yang berkaitan dengan bahasa, kebudayaan, sejarah, pengembaraan dan lawatan, perjanjian, dan geografi.  Antara perkara menarik yang disiarkan dalam jurnal Peredar ini ialah:

BAHASAKarya
1
Tesaurus
 
undang2
Kata Terbitan : undang-undang, mengundangkan,