Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Peribahasa Inggeris Melayu
Rujukan Peribahasa Inggeris Makna Peribahasa Melayu Contoh Bahasa Inggeris Contoh Bahasa Melayu Sumber
530Six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Seperti birah dengan keladiMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : seperti birah dengan keladi.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
529It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Kera menjadi monyetMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : kera menjadi monyet.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
527It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Sekali tiga wangMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : dua kali dua empat.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
528It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Dua kali dua empatMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : sekali tiga wang.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
526It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Seperti lima belas dengan tengah dua puluhMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : seperti lima belas dengan tengah dua puluhPeribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
525It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Dua kali lima sepuluhMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : dua kali lima sepuluh.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
524It's six of one and half a dozen of the otherDua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.Dua kali dua empatMy little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : dua kali dua empat.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
416Make a mountain out of a molehillMembesar-besarkan sesuatu perkara atau masalah yang sebenarnya kecil atau remeh sahaja. (Peribahasa ini lazimnya dinyatakan kepada seseorang yang terlalu risau mengenai masalah kecil tetapi dianggapnya terlalu serius).Laksana katak, sedikit hujan banyak bermain.''I should not have lent you my motoycycle. Now, look what you have done! Mum will surely berate me forever. It must costly to repair it,'' the little brother complained. ''Come on, it's only a small scratch. Make a mountain out of a molehill . You dented my car the other day, and I did not even complaint!'' the big brother said.''Menyesal aku beri kau pinjam motorsikal aku itu. Sekarang, tengok apa dah jadi! Mak tentu akan menghamun aku tak habis-habis. Tentu mahal nak membaikinya,'' rungut si adik.Alaihai, calar sedikit sahaja. Kalau ini laksana katak, sedikit hujan banyak bermain. Kau kemikkan kereta aku hari itu, aku tidak merungut sikit pun!'' kata si abang.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
643A wolf in sheep's clothingOrang yang nampak sahaja baik tetapi sebenarnya berbahaya.Ular berlingkar di gulungan tikarWhen you are in a big city, beware of a wolf in sheep's clothing. Danger may lurk beneath a person who for no rhyme or reason tries to be nice to you.Apabila kamu hidup di kota besar, berwaspadalah dengan ular berlingkar di gulungan tikar. Bahaya mungkin menanti di sebalik orang yang tidak semena-mena cuba berbaik-baik dengan kita.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
642A wolf in sheep's clothingOrang yang nampak sahaja baik tetapi sebenarnya berbahaya.Musang berbulu dombaWhen you are in a big city, beware of a wolf in sheep's clothing. Danger may lurk beneath a person who for no rhyme or reason tries to be nice to you.Apabila kamu hidup di kota besar, berwaspadalah dengan musang berbulu domba. Bahaya mungkin menanti di sebalik orang yang tidak semena-mena cuba berbaik-baik dengan kita.Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sahaja;

Puisi
 

Pinang muda sedang dicacak,
     Cacak sahaja di dalam cawan;
Orang muda sedang berkacak,
     Kacak sahaja belum melawan.



Lihat selanjutnya...
Peribahasa
529

It's six of one and half a dozen of the other

Dua pihak atau perkara yang dianggap sama sahaja buruknya, tidak lebih dan tidak pula kurang.

Kera menjadi monyet

My little brotherblamed his friend for starting the fight, but as far as I could tell, it's six of one and half a dozen of the other. Both are equally naughty.

Adikku menuduh kawannya yang memulakan pergaduhan, tetapi setahu aku, kedua-duanya sama sahaja nakalnya : kera menjadi monyet.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu



Lihat selanjutnya...