Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Jurnal ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Hasil Penyelidikan ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ; Glosari Linguistik Korpus 2 ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Ujian
PERKATAAN PADANAN BIDANG HURAIAN
nanotechnologyTeknologi yang melibatkan pembinaan dan pengawalan struktur jirim atau peranti pada skala atom atau molekul atau tidak lebih daripada 100 nm. Teknologi ini berkembang dengan meluas bermula daripada pengembangan dalam fizik peranti lazim kepada pendekatan baharu sepenuhnya berasaskan swahimpunan molekul sehinggalah kepada pembuatan bahan baharu berskala nanometer. Teknologi ini mempunyai pelbagai kegunaan terutamanya dalam bidang perubatan, elektronik dan penjanaan tenaga.
artificial photosynthesisProses yang dilakukan oleh manusia dalam usaha meniru proses tabii fotosintesis bagi mensintesis karbohidrat daripada gas karbon dioksida, air dan tenaga cahaya matahari. Proses ini dibuat bertujuan untuk mendapatkan sumber tenaga alternatif daripada sinaran matahari. Terdapat beberapa pendekatan untuk menghasilkan fotosintesis buatan, salah satunya ialah sel suria elektrokimia yang menggunakan bahan semikonduktor TiO2 berstruktur nanozarah atau nanorod sebagai fotoanod.
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pendekatan