Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Buku ; Direktori Karyawan ; Pengesahan Bahasa ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Tuan, sebagai permulaan setiap isi, manakah frasa berikut adalah benar: 1. Memetik wasilah nirmala seterusnya, ATAU 2. Memetik wasitah nirmala seterusnya, Terima kasih

Wacana ialah unit bahasa yang melebihi batas ayat yang boleh terdiri daripada ayat, sejumlah ayat, ceraian, dialog, bab, buku, siri buku dan sebagainya yang memperlihatkan hubungan dan perkembangan fikiran yang berurutan dan lengkap. Bagi mewujudkan kesinambungan antara ayat dengan frasa dalam sesuatu wacana, penanda wacana digunakan. 

Penanda wacana wujud sebagai isyarat bagi berlakunya (sudah berlaku, sedang berlaku atau akan berlakunya) sesuatu peristiwa. Ungkapan-ungkapan yang digunakan selain mempunyai makna tersendiri juga berfungsi sebagai pemberi isyarat bagi makna keseluruhan surat rasmi itu. Penanda wacana dibahagikan menurut jenis makna dan kata yang ditimbulkannya seperti penanda rujukan, penanda penyertaan, penanda makluman dsb.

Merujuk pada pertanyaan saudara pula, penanda wacana yang dicadangkan ialah "Memetik Wasitah Nirmala Seterusnya..." yang membawa maksud "Kita sedia maklum bahawa..."

Tatabahasa14.01.2019
Nirmala Agung Jan 19th, 11:32pm Salam, saya seorang graduan yang bukan dari bidang bahasa. saya sedang berjinak-jinak untuk menjadi penulis, tujuan saya mengirim pesanan ini adalah untuk menyuarakan kerisauan tentang kandungan kamus dewan. saya berharap kata serapan arab dan inggeris. saya cuma risau nanti bahasa melayu di nusantara ini akan jadi bahasa inggeris pada akademik, sosial dan ekonomi (Malang tidak dapat dielak perkataan Sosial,ekonomi dan akademik adalah serapan dari barat) dan arab pada agama. anak muda-mudi kini semakin hanyut dan hanya tidak sampai sesuku per 100 dari perkataan melayu dari kamus dewan digunapakai. Saya berharap sangat pakar bahasa kembali waras dan sedar tanggungjawab mereka untuk anak cucu melayu di tahun-tahun yang jauh ke dihadapan.. sedangkan penulisan ini pun sudah rosak dengan kata serapan. Sekian,.. Nirmala agungAntara konsep pembentukan istilah ialah mengambil istilah yang ada dalam pelbagai dialek dan kemudiannya barulah bahasa asing. Cara mengejanya adalah mengikut kaedah ilmiah pembentukan istilah. Bahasa Melayu sebagai bahasa yang dinamik tidak terkecuali dalam hal ini dan menerima unsur/pengaruh daripada bahasa luar termasuk bahasa Inggeris atau bahasa yang lain juga mengikut konteks penggunaannya. Walau bagaimanapun proses ini tidaklah dilakukan dengan sewenang-wenangnya, melainkan telah mematuhi syarat pembentukan istilah yang sedia ada.Lain-lain19.01.2015
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, Tuan/Puan, PERMOHONAN CADANGAN/NASIHAT PENAMAAN ANUGERAH PRESTASI Dengan segala hormatnya perkara diatas adalah dirujuk dan perbualan dengan pegawai DBP tempoh hari adalah berkaitan. 2. Untuk makluman tuan/puan, pihak JPA telah mencadangkan beberapa anugerah yang akan diperkenalkan pada tahun ini kepada pegawai yang layak untuk tujuan penganugerahan berdasarkan prestasi pegawai semasa. 3. Sehubungan itu, pihak JPA ingin memohon jasa baik dan bantuan pihak tuan/puan untuk memerikan cadangan serta nasihat bagi penamaan anugerah yang akan diperkenalkan tersebut. 4. Bersama-sama ini disertakan Lampiran berhubung maklumat anugerah yang akan diperkenalkan untuk tindakan tuan/puan selanjutnya. 5. Segala kerjasama dan perhatian tuan/puan berhubung perkara ini amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan terima kasih. Sekian. Mohamed Fathi bin Che Sarimuzi Penolong Pengarah Sektor Pengurusan Prestasi No. Tel: 03-88853489 Emel: fathi.sarimuzi@jpa.gov.my

PENCALONAN ANUGERAH BAHARU PRESTASI PEGAWAI JPA

 

1.   Anugerah Kecemerlangan JPA – (AKJPA) (Cadangan/Nasihat Nama Anugerah oleh DBP – Anugerah Gemilang Jasa/Anugerah Khidmat Kirana)

 

2. AAnugerah Lama Berkhidmat – (ALB) (Cadangan/Nasihat Nama Anugerah oleh DBP – Anugerah Kencana/Anugerah Khidmat Kencana)

 

3.   Anugerah Pegawai Kehadiran Terbaik (APKT) (Cadangan/Nasihat Nama Anugerah oleh DBP – Anugerah Nirmala/Anugerah Hadir Nirmala)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lain-lain18.01.2023
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata nirmala