Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Direktori Karyawan ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
apakah maksud berunsur pemulukan. contoh soalan: ungkapan yang berunsur pemulukan

Tidak ada kata contoh penggunaan kata pemulukan dalam pangkalan data kami. Contoh penggunaan yang ada ialah muluk bermaksud terbang tinggi-tinggi (burung, dan nyaring (suara) dan perkataan muluk-muluk yang bermaksud yang indah-indah atau elok-elok.


Makna31.05.2011
assalamualaikum.tuan, sy ingin bertanya, apakah maksud implisit beserta huraiannya sekali? sy sedang mengkaji unsur implisit dalam teks ucapan.adakah implisit itu mempunyai banyak cabang pula id bawahnya? adakah eufemisme dan retorik termasuk dalam implisit?Dalam Kamus Dewan Edisi Keempat, implisit didefinisikan seperti yang berikut: (dinyatakan secara) tidak langsung atau tidak terang-terangan, tersirat. Contoh penggunaan: Hampir separuh sandiwara mengutarakan persoalan nasionalisme, baik secara implisit mahupun eksplisit.
Untuk makluman, kami tidak mempunyai maklumat tentang cabang di bawah implisit seperti eufemisme dan retorik. Kami hanya boleh berikan maksud perkataan tersebut seperti yang berikut:
Eufemisme bermaksud ungkapan yang lebih lembut (sopan, manis, dan sebagainya) untuk menggantikan ungkapan yg dianggap kasar.
Retorik pula bermaksud 1. (Linguistik) kajian tentang teknik pemakaian bahasa secara berkesan dalam pe­nulisan atau pertuturan 2. seni meng­gunakan atau memakai bahasa yg indah dan menarik untuk memujuk atau mempengaruhi pemikiran pendengar, seni berpidato 3. pertuturan atau tulisan yg menggunakan bahasa atau kata-kata yg indah atau muluk-muluk untuk mem­pengaruhi pemikiran pen­dengar 4. berkaitan dengan, penuh dengan atau menggunakan bahasa atau kata-kata yang indah atau muluk-muluk nutuk mempengaruhi pe­mikiran pendengar
Makna24.04.2012
apakah definisi retorik

retorik membawa maksud,

1.kajian tentang teknik pemakaian bahasa secara berkesan dalam penulisan atau pertuturan;

2. seni menggunakan atau memakai bahasa yang indah dan menarik untuk memujuk atau mempengaruhi pemikiran pendengar/ seni berpidato;

3. pertuturan atau tulisan yang menggunakan bahasa atau kata-kata yang indah atau muluk-muluk untuk mempengaruhi pemikiran pendengar.

Istilah09.02.2011
Saya Nurul Salwa binti Abdul Muluk, pengarang untuk novel "Epilog Sekeping Hati" .Mohon pihak Dewan Bahasa dan Pustaka dapat mengemaskini maklumat saya. (Nurul Salwa binti Abdul Muluk, No 25 Jalan Hijau 6/3, Bandar Tasik Puteri, 48000 Rawang Selangor). Pihak DBP boleh menghubungi saya di talian: 019-2057591/ 0326107768/nurul.salwa83@yahoo.com) Ini bagi memudahkan untuk menghubungi sekiranya berkaitan dengan royalti mahupun apa-apa yang berkaitan dengan karya "Epilog Sekeping Hati". terima kasihAssalamualaikum, Puan Nurul. Pihak kami di Bahagian Harta Intelek mengambil perhatian ini. Maklumat puan sudah saya serahkan kepada pegawai yang berkenaan untuk dikemas kini.Lain-lain10.04.2014
maksud permulukan???muluk bermaksud indah-indah atau elok-elok, walau bagaimanpun kata terbitan permulukan tidak ada dalam pangkalan data kami.Makna24.06.2011
Saya melakukan kajian mengenai novel Rentak Galur karya Sarimah Othman dan novel Epilog Sekeping Hati karya Nurul Salwa Abdul Muluk.Jadi saya ingin menghubungi kedua-dua pengarang tersebut.Oleh itu, saya ingin meminta maklumat mengenai kedua-dua pengarang sekiranya DBP mempunyai maklumat mengenai mereka.Terima kasih.

Maklumat dua (2) orang penulis yang dipohon adalah seperti yang berikut:

1) Novel: Rentak Galur

Nama penulis: Sarimah Othman

Alamat: 52, Jalan SS 5/1, Kelana Jaya, Selangor Darul Ehsan.

No. Tel: 016-7634207 atau 04-5308760 (Rumah di P/Pinang).

No. E-mel: im-othman@yahoo.com

 

2) Novel: Epilog Sekeping Hati

Nama penulis: Nurul Salwa Abdul Muluk

Alamat: 24, Jalan SG 9/1, Taman Sri Gombak, Selangor Darul Ehsan.

No. Tel: 012-2507498

No. E-mel: gurl_wawa@yahoo.com 

 

Lain-lain28.05.2008
1
Tesaurus
 
muluk-muluk (adjektif)
Bersinonim dengan indah-indah, elok-elok, hebat-hebat, gah, sedap-sedap.,