Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Kerajaan Malaysia ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Kek itu mengembang sebaik sahaja dikeluarkan dari ketuhar. (Adakah ayat di atas betul?Saya berpendapat bahawa kata kerja "mengembang"yang digunakan tidak sesuai)

Saudara,

Perkataan mengembang dalam ayat itu sesuai  digunakan.

Tatabahasa07.07.2010
tuan, belon itu semakin _________apabila udara ditiup ke dalamnya. (memanjang, mengembang, membesar) tuan mana satu perkataan yang sesuai digunakan? tqBelon itu semakin mengembang apabila udara ditiup ke dalamnya. Tatabahasa20.09.2011
adakah perkataan ini ada dalam BM;mengembang-biakkan. saya cuba cari dalam PPRM, tidak diperoleh datanya.Ejaan yang betul ialah mengembangbiakkan yang membawa maksud menjadikan berkem­bang biak. Makna08.09.2020
Unit Perkembangan AkademikPerkembangan - hasil berkembang Pengembangan - proses mengembangTatabahasa03.01.2008
menjadi kembangMenurut Kamus Dewan perkataan kembang bermaksud mengembang menjadi besar (panjang, terbuka, terbentang, dsb), kembang, berkembang: atap pondok itu drpd daun lontar yg ~ lebar; buruk dikembang pd orang banyak, elok dipilih sama seorang prb keburukan atau kerugian hendak dipertanggungkan bersama orang lain tetapi keuntungan diambil seorang diri;Lain-lain06.08.2007
Salam sejahtera, Saya ingin menanyakan mengenai perihal dua istilah yang agak sama (kata akar yang sama) iaitu: perkembangan dan pengembangan. Kadang-kadang kita akan musykil yang manakah harus dipakai (kalau ada 'case study' atau rujukan, ianya senang) dan apakah beza kedua-dua perkataan tersebut jika digunakan dalam konteks? Dalam sudut lain, apakah beza berkembang dan mengembang? Adakah ia berkaitan dengan subjek tersebut adalah maya ataupun fizikal?

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, pengembangan bermaksud perihal (perbuatan) mengembang atau mengembangkan. Mengembang bermaksud menjadikan kembang.
Contoh: pengembangan ajaran agama Islam

Bagi perkataan perkembangan pula bermaksud keadaan atau hal berkembang. Berkembang bermaksud 1. kembang (terbuka atau terbentang) 2. menjadi makin sempurna. 
Contoh : perkembangan agama Islam

Penggunaan perkataan tersebut hendaklah mengikut konteks yang hendak disampaikan.

Tatabahasa10.05.2019
Salam, Perkataan manakah yang paling sesuai untuk digunakan bagi beg udara? 1) Beg udara mengembung apabila berlaku perlanggaran. 2) Beg udara mengembang apabila berlaku perlanggaran. Terima kasih.Kedua-dua perkataan tersebut boleh digunakan Lain-lain20.05.2022
Adakah perkataan "membangunkan" dan "memakmurkan" membawa maksud yang sama? Bagaimana pula jika perkataan "pembangunan'' dan 'kemakmuran" ada mempunyai maksud yang sama?Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, "membangunkan" membawa maksud membuat, mendirikan, membuat supaya membangun (maju dan mengembang) manakala "memakmurkan" bermaksud memajukan supaya makmur.

"Pembangunan" bermaksud perihal membangun, proses membangun (mencapai kemajuan, perkembangan, usaha atau kegiatan membangunkan (memajukan dan mengembangkan) manakala maksud "kemakmuran" ialah perihal makmur (mewah, ser­ba cukup, sejahtera). 

Keempat-empat perkataan ini membawa maksud yang berbeza.
Lain-lain08.07.2022
Pilih ayat yang betul 1. Aduhai,sakitnya gigiku yang berlubang ini! 2. Serkap ayam daripada buluh dijual oleh beliau. 3. Tolong jangan merokok di kawasan sekolah. 4. David dan Wong telah tiba ke Ipoh pagi tadi. Abang akan menyambung pengajian ke luar negara pada minggu hadapan untuk -------------pegetahuan. A. memperkembang B. mengembangkan C. memperkembangkan D. mengembangJawapan betul- No. 1 dan (b)
Makna16.08.2016
"Dinamik Melonjakkan Keunggulan Kompetitif" Gramatis dan sesuai atau tidak slogan ini. Terima kasih.Ayat yang lebih sesuai ialah "Kedinamikan Memacu Keunggulan" atau "Kedinamikan dan Kompetitif Memacu Keunggulan"

Perkataan melonjakkan adalah kurang sesuai kerana membawa maksud seperti yang berikut:

melonjak:  1. melompat ke atas (dgn kedua­dua belah kaki) utk mencapai sesuatu: ia ~ hendak memetik buah itu; 2. melambung (bola dll): raksa dlm buli-buli itu akan mengembang dan ~ keluar ke dlm batang jangka suhu; 3. ki bercakap sombong, menyombong; cakap ~ cakap besar (meninggi); 4. ki bertambah (tinggi dll): pd masa ke­kasihnya tiba itu perasaan gembiranya ~; melompat naik, meningkat naik dgn tiba-­tiba (harga dll): harga getah ~ naik kerana bekalan getah sangat kurang; dr kerani dia ~ jadi pegawai daerah; harap hendak ~, kopiah pesuk prb kerana hendak hidup mewah habis terjual harta benda; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tatabahasa12.10.2019
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mengembang

Puisi
 

Dayang Aspah anak Nualam,
     Mengembang ku bunga kembang tuli;
Ada panasnya bertengah malam,
     Turun embun bertengah hari.Lihat selanjutnya...