Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Istilah Bahasa MelayuKamus SainsKamus Teknologi MaklumatGlosari Sains Untuk Sekolah
Istilah Sumber Istilah Sasar Bidang Subbidang Huraian
black holelohong hitamMatematikTiadaLohong hitam: Objek yang terlalu kecut sehingga halaju selepasnya melebihi laju cahaya, apabila jejarinya memendek sehingga menjadi jejari Schwarzschild dan cahayanya tidak berupaya untuk lepas.
Schwarzschild black holelohong hitam SchwarzschildMatematikTiadaLohong hitam yang mempunyai jisim tetapi tidak mempunyai cas dan momentum sudut.
primordial black holeslohong hitam julungMatematikTiadaLohong hitam andaian yang dikatakan wujud pada peringkat awal alam semesta, iaitu pada peringkat amat mampat sebaik sahaja selepas berlaku letupan besar.
Reissner-Nordstrom black holelohong hitam Reissner-NordstromMatematikTiadaLohong hitam yang mempunyai cas tetapi tidak mempunyai momentum sudut.
Hawking radiationsinaran HawkingMatematikTiadaZarah dan sinaran yang secara beransur-ansur menyerap tenaga lohong hitam dan oleh sebab itu mengurangkan jisim lohong hitam secara beransur-ansur. Sinaran ini dipercayai terbentuk semasa berlakunya pengherotan ruang-masa betul-betul di luar jejari Schwarzschild.
black holelohong hitamFizikTiadaTiada
Schwarzscild radiusjejari SchwarzschildMatematikTiadaJejari ufuk peristiwa lohong hitam, yakni jejari genting yang mesti dilampaui oleh sesuatu jasad jika cahaya dari permukaannya hendak sampai ke pencerap di luar.
supermassive black holeslohong hitam supermasifMatematikTiadaLubang hitam yang amat besar yang berukuran kira-kira 106 hingga 109 kali ganda jisim suria yang dikatakan wujud di pusat sesetengah galaksi.
mini black holelohong hitam miniMatematikTiadaLubang hitam kecil yang dikatakan mempunyai berat kira-kira 10 kg. dan jejari kira-kira 10-10 meter, yang diandaikan terbentuk sebaik-baik sahaja selepas dentuman besar.
white holelohong putihMatematikTiadaLohong yang berlawanan dengan lohong hitam, iaitu kawasan tempat jirim samawi muncul secara spontan.
1
Tesaurus
 
lohong (kata nama)
Bersinonim dengan lubang, liang, lekuk.,