Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Universiti Awam ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Pantun ; Kamus Istilah Sains Kewangan ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
ngeriak[N«.Äi.jA/]kata adjektifbanyak.Anak ayam tu ngeriak betol.[A.nA/ A.jAm tu N«.Äi.jA/ b«.tol]Anak ayam itu banyak betul.
merepak[m«.Äe.pA/]kata kerjaberleter dengan nada suara yang tinggi.Siket saje salah kite, bejam-jam die merepak.[si.ket sA.dZ« sA.lAh ki.t« b«.dZAm.dZAm di.j« m«.Äe.pA/]Sedikit sahaja kita buat salah, berjam-jamlah dia berleter dengan suara yang kuat.
topang[to.pAN]kata namahampas kelapa (Pulau Aur, Mersing).Topang ito dimakan ayam.[to.pAN i.to di.mA.kAn A.jAm]Hampas kelapa itu dimakan ayam.
melono[m«.lo.no]kata adjektifberkenaan tempat yang berselerak dengan kotoran yang basah.Melono taek ayam atas lantai.[m«.lo.no tA.e/ A.jAm A.tAs lAn.tAj]Berselerak nampak tahi ayam atas lantai.
sangkel[sAN.kel]kata adjektifkurang sedikit daripada yang diharap.Harap-harap telo ayam tu netas semue, tapi sayang, sangkel siket.[hA.ÄAp.hA.ÄAp t«.lo A.jAm tu n«.tAs s«.mu.w« tA.pi sA.jAN Harap-harap telur ayam itu menetas semua, tetapi sayang kurang sedikit.
bening[b«.niN]kata namamasakan yang berebus (khusus untuk sayur), masak air.Musem panas ni, bayam tu masak bening ajelah kite.[mu.sem pA.nAs ni bA.jAm tu mA.sA/ b«.niN A.dZ«.lAh ki.t«]Pada musim panas begini, sayur bayam itu kita masak rebus air sahajalah.
telo pindang[t«.lo pin.dAN]sejenis telur rebus yang direbus khas berlapis-lapis dengan beberapa jenis pucuk daun seperti daun semangkuk bersama rempah ratus dan garam. Telur ini direbus sekurang-kurangnya enam jam dengan api yang perlahan dan lazimnya dibuat sempena majlis perkahwi
pengo[p«.N]kata adjektifbau busuk yang amat sangat.Musem ujan-ujan begini, pengo bau taek ayam.[mu.sem u.dZAn.u.dZAn b«.gi.ni p«.N bAw tAe/ A.jAm]Pada musim hujan begini, busuk bau tahi ayam.
barah batu[bA.ÄAh bA.tu]tahi ayam.Jangan meradang bile tepijak barah batu, dah ayam besepah.[dZA.NAn m«.ÄA.dAN bi.l« t«.pi.dZA/ bA.ÄAh bA.tu dAh A.jAm b«.se pAh]Jangan meradang apabila terpijak tahi ayam kerana ayam berada merata-rata.
burasak[bu.ÄA.sA/]kata namasejenis makanan daripada beras yang dibungkus dengan daun pisang muda sebaik-baiknya dengan daun pisang nipah. Selepas dibungkus, makanan ini disusun bertindih-tindih, direbus dengan santan selama lima atau enam jam. Makanan ini istimewa untuk orang ketur
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata jam

Puisi
 

Sayang Cik Puteh menaja jam,
     Jama ditaja jama mengkuang;
Kalau boleh hidup bersama,
     Hendak mati betindih tulang.Lihat selanjutnya...