Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Pantun ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek JohorGlosari Dialek KedahGlosari Dialek KelantanGlosari Dialek Negeri SembilanGlosari Dielek MelakaGlosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
maen toke[mAen to.k«]sejenis permainan yang menggunakan kotak rokok lama dan duit yang dilemparkan dekat kotak. Sesiapa yang melempar paling dekat dengan kotak, dialah yang menang.
bedempe[b«.d«m.pe]kata adjektifberbunyi tidak jelas dan kurang sedap didengar.Dekat na dengan mikropon patut bedempe suare.[d«.kAt nA d«.NAn mi.kro.pon pA.tut b«.d«m.pe su.wA.Ä«]Dekat benar dengan mikrofon, patutlah suaranya tidak jelas.
begonyeh[b«.go.øeh]kata kerjabergurau senda.Asal dekat adek-beradek, asyeklah begonyeh.[A.sAl d«.kAt A.de/ b«.ÄA.de/ A.Se/.lAh b«.go.øeh]Asal berkumpul adik-beradik, asyeklah bergurau senda.
langkong[lAN.koN]kata namarumah salai (kelapa).Langkong atok Amen dekat dengan kebon die.[lAN.koN A.to/ A.men d«.kAt d«.NAn k«.bon di.j«]Tempat salai kelapa atok Amin berhampiran dengan kebunnya.
belumbah-lumbah[b«.lum.bAh.lum.bAh]kata adjektifberkenaan kanak-kanak yang comot dan selekeh dengan kotoran selain makanan.Dah muke si Asan tu belumbah-lumbah, gelilah abang kakaknye nak dekat.[dAh mu.k« si AsAn tu b«.lum.bAh.lum.bAh g«.li.lAh A.bAN ]Oleh sebab muka si Hassan itu comot dan selekeh, abang dan kakaknya geli menghampirinya.
melendet[m«.len.det]kata kerjamerapati orang yang disayangi.Dah besa panjang pon asyek nak melendet kat mak aje.[dAh b«.sA pAn.dZAN pon A.Se/ nA/ m«.len.det kAt mA/ A.dZ«]Sudah besar pun, asyik hendak berdamping dekat emak sahaja.
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dekat

Puisi
 

Duku dekat pohon melati,
     Banyaknya di bawah bunga bertabur;
Hatiku lekat mungkin ke mati,
     Rasa jiwa seumpama lebur.Lihat selanjutnya...