Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Jurnal ; Kerajaan Malaysia ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Istilah Bahasa MelayuBahasa Sukuan v1.0Glosari Leksikal Bahasa SukuanKamus Melayu ParsiKamus SainsKamus Teknologi MaklumatKamus Thai Melayu DewanGlosari Sains Untuk SekolahGlosari Matematik Untuk Sekolah
Istilah Sumber Istilah Sasar Bidang Subbidang Huraian
boustrophedonboustrofedonSosiolinguistikTiadaKaedah menulis yang memperlihatkan tiap-tiap baris berselang-seli dari kanan ke kiri dan dan kiri ke kanan, atau dari atas ke bawah dan dari bawah ke atas. Contohnya sistem tulisan Jawi atau tulisan Jepun.
facetfasetArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiKesan gores yang terdapat pada batu repih atau bilah hasil daripada teknik pukulan secara melintang dari atas ke bawah. Batu repih atau bilah ini biasanya terdiri daripada alat batu zaman Paleolitik. Faset ini ditemui pada artifak yang dijumpai di Kota Tampan, Perak.
spitspitArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiLapisan penggalian yang dilakukan secara bertahap dari atas ke bawah. Spit merujuk kepada susunan budaya berdasarkan taburan artifak dan ekofak. Spit juga dapat digunakan untuk menentukan sama ada petak penggalian terganggu atau in-situ. Kedalaman setiap spit berdasarkan ukuran tertentu, seperti 10 sentimeter dan 20 sentimeter yang diambil dari titik datum.
stemastemaKesusasteraanTiadaKaedah dalam kerja penyuntingan sesebuah teks untuk mencari teks asal atau teks prototaip. Kaedah ini melibatkan kajian perbandingan versi naskhah secara kajian filologikal, diikuti dengan penurunan garis keturunan naskhah dari atas ke bawah. Sistem penyuntingan ini dikenali juga sebagai stematologi. Contoh penyuntingan teks berdasarkan stema ini dapat dilihat dalam kajian L. F Brakel 1988 ke atas versi naskhah bertajuk Hikayat Muhammad Hanafiyyah.
raster patterncorak rasterKejuruteraan AutomotifIndustri Pembuatan KeretaCorak yang dipaparkan di atas layar osiloskop, yang menunjukkan isyarat voltan pencucuh yang tersusun dari bawah ke atas di atas layar, menurut susunan aturan nyalaan enjin yang diuji.
down lightingpencahayaan ke bawahLandskapTiadaSorotan lampu dari atas ke arah objek untuk menimbulkan kesan tertentu.
piston displacementsesaran ombohKejuruteraan AutomotifIndustri Pembuatan KeretaIsi padu silinder yang disesar oleh omboh semasa omboh bergerak dari bawah ke atas di dalam silinder enjin.
upcomingpencuaranHidrologiTiadaGerakan air garam ke atas, berbentuk kerucut, dari bawah suatu bidang temu air tawar-air garam, yang dipengaruhi oleh pemampaan air tawar atas dari bidang temu itu.
dive upwardselam ke atasPerikananTiadaPergerakan penyelam dari bahagian bawah menuju ke permukaan laut. Selam ke atas perlu dilakukan secara perlahan-lahan bagi mengelakkan perubahan tekanan air berlaku secara mendadak, yang boleh menyebabkan kemudaratan seperti kerosakan pada paru-paru.
down draught kilntanur arus udara ke bawahArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiTanur ini terbahagi kepada tiga aspek. Pertama, tempat pembakaran berada di bahagian bawah. Kedua, tembikar disusun secara bertingkat di dalam tanur manakala ketiga, di tengah kubah terdapat lubang yang bertindak sebagai corong laluan udara panas mengalir keluar dari bawah ke atas semasa proses pembakaran.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dari atas ke bawah