Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Istilah Bahasa MelayuBahasa Sukuan v1.0Glosari Leksikal Bahasa SukuanKamus SainsKamus Thai Melayu DewanGlosari Sains Untuk SekolahGlosari Matematik Untuk Sekolah
Istilah Sumber Istilah Sasar Bidang Subbidang Huraian
declivitycerun turunMatematikTiadaCerun bumi dari atas ke bawah.
longitudinal axispaksi longitudSains SukanBiomekanikPaksi dari atas ke bawah yang bersudut tepat dengan satah melintang. Lihat juga satah melintang.
vertical spacingjarak menegakPentadbiran PerniagaanTiadaJarak baris dari atas ke bawah kertas penaipan.
holomictic laketasik holomiktikGeologiTiadaTasik yang airnya beredar secara lengkap dari atas ke bawah.
spring turnoverpusing balik musim bungaKejuruteraanTiadaPencampuran lengkap air tasik dari atas ke bawah yang berlaku pada musim bunga apabila semua bahagian air dalam tasik berada pada suhu dan ketumpatan yang sama.
panaipanaiKesenianTiadaMotif tembikar berunsur geometri berbentuk garis lurus atau serong dari atas ke bawah.
bird's eye viewpandangan mata burungKomunikasiTiadaSudut pandangan kamera yang diambil dari atas ke bawah dalam lingkungan 45 darjah. Biasanya, kaedah ini digunakan untuk merakamkan ruang penggambaran yang luas.
periodkalaKimiaTiadaBaris mendatar dalam jadual berkala. Kala dinomborkan 1 hingga 7 dari atas ke bawah. Kala 1 mengandungi dua unsur, kala 2 dan 3 lapan, kala 4 dan 5 lapan belas, dan kala 6 dan 7 tiga puluh dua. Kedudukan unsur dalam kala diperoleh daripada nombor kuantum n terbesar dalam konfigurasi elektron. Misalnya, konfigurasi elektron Na-23 ialah 1s22s22p63s1, dengan itu, natrium berada dalam kala 3 jadual berkala.
underhand stopingrong turunKejuruteraanTiadaKaedah melombong bawah tanah dari atas ke bawah.
top-down testingujian atas-bawahTeknologi MaklumatTiadaPenyemakan atur cara secara berperingkat berdasarkan hierarki dari atas ke bawah.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dari atas ke bawah