Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Multimedia ; Jurnal ; Pengesahan Bahasa ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Katan ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ; Kamus Istilah Sains Kewangan ; Glosari Linguistik Korpus ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Kamus Glosari Korpus Cubaan
Kata Istilah Kata Sasar Kata Takrif
designreka bentukProses pertama dalam pembinaan korpus. Reka bentuk korpus bergantung pada tujuan dan kegunaannya bagi menentukan jenis, kandungan, struktur, saiz teks dan sebagainya.
form-focused teachingpengajaran berfokuskan bentukPengajaran yang berfokuskan bentuk melibatkan pelajar menggunakan korpus untuk meneliti aspek penggunaan tatabahasa.
morphological richnesskekayaan morfologiSifat bahasa yang merujuk kepada kepelbagaian perubahan dalam bentuk kata. Bahasa seperti bahasa Arab atau Latin mempunyai kekayaan morfologi yang tinggi kerana terdapat banyak bentuk infleksi bagi pelbagai kategori nahu bahasa.
patternpolaBentuk dan struktur lazim yang memaparkan corak penggunaan bahasa.
homographhomografBentuk kata yang mempunyai ejaan yang sama tetapi maksud yang berbeza.
datadataMaklumat dalam bentuk teks atau analisis seperti perkataan, statistik, konkordans, atau kolokasi yang dijana daripada korpora. Lihat juga intuitive data, attested data, modified data
homogeneitykehomogenanKonsep dalam reka bentuk korpus, iaitu teks hanya diambil dari satu sumber atau sumber yang setara.
distributiontaburan1. Faktor dalam mereka bentuk korpus. Taburan teks mengambil kira kadar dari segi sumber, saiz dan jenis teks bagi memastikan keterwakilan sesebuah korpus. 2. Kaedah analisis data korpus. Taburan kekerapan sesuatu kata mengikut genre teks.
cognatekognatKata yang mempunyai hubungan bentuk dan makna dengan kata yang serupa bentuknya dalam bahasa lain. Kognat digunakan bagi teknik menjajarkan ayat dalam korpora dwibahasa atau pelbagai bahasa.
MulticoncordMulticoncordPerisian konkordans berasaskan Windows yang direka bentuk untuk mengendalikan korpora berbilang bahasa, terutamanya korpora selari.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bentuk

Puisi
 

asdf asdf asd afasdf asfLihat selanjutnya...