Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Dialek ; Katan ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Penyelidikan
Microsoft Word - Bahasa Kebangsaan di Tempat Awam
dan tahap pematuhan tatabahasa mengikut domain tertentu di tempat awam. Domain yang diteliti meliputi nama premis perniagaan, premis perkhidmatan, nama tempat kediaman, pernyataan pada papan tanda, iklan, nama jalan, nama bangunan, pernyataan pada kain rentang dan pernyataan pada gegantung. Tempat awam pula merujuk kepada kawasan yang terletak di bawah pengawasan, pengurusan dan pentadbiran PBT. Objektif kajian ini secara khusus adalah seperti nama 3 premis perniagaan, (ii) nama tempat kediaman, (iii) pernyataan pada papan tanda, (iv) iklan, (v) nama jalan, (vi) pernyataan pada kain rentang, (vii) pernyataan pada gegantung dan (viii) nama bangunan. Kajian ini menggunakan kaedah kajian lapangan, pemerhatian dan temu bual tidak berstruktur dengan pegawai PBT yang terlibat. Pengumpulan data dilakukan dengan merakam data secara terus di lokasi kajian. Pengumpulan data
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bangunan

Peribahasa
25

Dogs that bark don't always bite

Orang yang menengking-nengking marah lazimnya tidaklah sampai mengambil tindakan atau mendatangkan kecederaan. Oleh itu kita tidak perlu takut padanya.

Anjing yang menyalak (menggonggong) tak akan menggigit

"I thought you were seriously beaten up by that burly man. I was really scared when he started shouting and threatening you. The whole block could hear him," I said. "A barking dog never bites, and this was not the first time," replied Ali calmly.

"Aku ingatkan kau teruk dibelasah oleh lelaki sasa itu. Aku takut betul apabila dia menjerit-jerit dan mengancam-ancam kau. Seluruh blok bangunan ini boleh mendengar suaranya," kataku. "Anjing yang menyalak tak akan menggigit," jawab Ali dengan tenang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...