Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Peribahasa ; Multimedia ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Katan ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Menganyam Kedukaan
Menganyam Kedukaan
yang hanmonis. Puisi “Titian Hidup” mengemukakan pemikiran tentang keterasingan hidup manusia yang menghadapi zaman transisi. Di sini penyair melukiskan alam yang menenima dan meng- hadapi kemajuan dengan perlukisan atau gambanan ‘bangunan pencakar langit’ yang di bawahnya pula ‘mobil kian rakus’ dan ‘membiak han demi han’. Semuanya mi walaupun ‘mencorak- kan wanna-wama gemilang’ untuk kehidupan manusia tetapi ditemui pula ‘kealpaan manusia seperti dub lagi ketika Lebai Kanim dan Haji Husin masih hidop. Kini Kampung Sebangun sodah jauh berubah. Bukan benobah kerana dipenuhi aneka macam pembangunan. Kabau nak dilihat dan sudut pem- bangunan, memang kampung Sebangun jauh lebih mundor daripada Kampung Semarak, apatah lagi Kampung Pendamjaya dan Kotajaya. Meskipun sudah tiga puluh tahun merdeka Kampung Sebangun tidak dijalari jalan bentar dan api elektnik
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bangunan

Peribahasa
25

Dogs that bark don't always bite

Orang yang menengking-nengking marah lazimnya tidaklah sampai mengambil tindakan atau mendatangkan kecederaan. Oleh itu kita tidak perlu takut padanya.

Anjing yang menyalak (menggonggong) tak akan menggigit

"I thought you were seriously beaten up by that burly man. I was really scared when he started shouting and threatening you. The whole block could hear him," I said. "A barking dog never bites, and this was not the first time," replied Ali calmly.

"Aku ingatkan kau teruk dibelasah oleh lelaki sasa itu. Aku takut betul apabila dia menjerit-jerit dan mengancam-ancam kau. Seluruh blok bangunan ini boleh mendengar suaranya," kataku. "Anjing yang menyalak tak akan menggigit," jawab Ali dengan tenang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - MelayuLihat selanjutnya...