Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Puisi ; Ensiklopedia ; Buku ; Peribahasa ; Multimedia ; Jurnal ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; ujian ; Novel ; Hasil Penyelidikan ; Dialek ; Pantun ; Kamus Dewan Perdana ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Bolehkah tuan menyemak tatabahasa ayat di bawah terutamanya melibatkan 'di antara' 'antara' 'antara..dengan'? Bahagian landasan di antara stesen LRT Damai dengan stesen LRT Pasar Seni ditutup (arah selatan dari stesen LRT Gombak). Lima unit bas dua tingkat terdiri daripada Alexander Dennis Enviro500 dan Volvo B8L milik RapidKL dikendalikan di antara stesen LRT Pasar Seni dengan stesen LRT Ampang Park secara percuma pada waktu puncak. Bas-bas percuma ini beroperasi setiap 15 hingga 20 minit dan akan membawa penumpang di antara stesen LRT Pasar Seni dan stesen Ampang Park ke mana-mana stesen. LRT disasarkan kembali beroperasi seperti biasa sepenuhnya tiga hari selepas kemalangan.

Penggunaan yang betul ialah seperti yang berikut:

Bahagian landasan dari stesen LRT Damai ke stesen LRT Pasar Seni ditutup (arah selatan dari stesen LRT Gombak). Lima unit bas dua tingkat terdiri daripada Alexander Dennis Enviro500 dan Volvo B8L milik RapidKL dikendalikan dari stesen LRT Pasar Seni ke stesen LRT Ampang Park secara percuma pada waktu puncak. Bas-bas percuma ini beroperasi setiap 15 hingga 20 minit dan akan membawa penumpang dari stesen LRT Pasar Seni dan stesen Ampang Park ke mana-mana stesen. LRT disasarkan kembali beroperasi seperti biasa sepenuhnya tiga hari selepas kemalangan.
Tatabahasa26.05.2021
Salam, ayat yang manakah betul? Beza masa di antara/antara Malaysia dengan Jepun ialah 1 jam.Kata sendi nama “antara” berfungsi sebagai kata yang membawa pengertian lingkungan yang tidak mempunyai jarak. Kata sendi nama “antara” tidak boleh didahului oleh kata sendi nama “di”, kecuali yang membawa pengertian lingkungan yang mempunyai jarak. Kata sendi nama “antara” tidak boleh berpadanan dengan kata hubung gabungan “dan”, sebaliknya berpadanan dengan kata sendi nama “dengan”.

Contoh ayat:

  1. Inilah keputusan yang telah disetujui antara dua pihak
  2. Perbezaan antara perubatan tradisional dengan perubatan moden sangat nyata.
  3. Anak kecil itu duduk di antara ibu dengan bapanya.
  4. Tambak Johor terletak di antara Johor Bahru dengan Singapura.


Cadangan jawapan:

Beza masa antara Malaysia dengan Jepun ialah 1 jam.


Tatabahasa12.07.2023
Manakah yang betul? 1) Antara langkah untuk mewujudkan hubungan baik antara kaum 2) Antara langkah-langkah untuk mewujudkan hubungan baik antara kaumAyat yang betul ialah "Antara langkah untuk mewujudkan hubungan baik antara kaum"Tatabahasa20.07.2022
Antara langkah/antara langkah-langkah menjaga alam sekitar ialah..... Mana satu ygang betul?
Ayat yang betul ialah antara langkah menjaga alam sekitar ialah ...
Tatabahasa21.02.2020
barang siapa di antara kamu khuatir tidak dapat bangun pada akhir malam... pertanyaan: yang mana satukah betul penggunaan antara dan di antara?Jawapannya: antaraTatabahasa10.04.2018
tuan saya ingin bertanya manakah yang tepat penggunaan "antara".? "mesyuarat penyelarasan antara MBSA dan persatuan penduduk" atau mesyuarat penyelarasan di antara MBSA dan persatuan penduduk" terima kasih membantu

Kata sendi nama antara hadir di hadapan kata nama atau frasa nama yang membawa pengertian lingkungan yang tidak mempunyai ruang atau jarak. Contoh penggunaannya seperti “Mereka berbincang antara adik-beradik”. Frasa sendi nama di antara pula hanya digunakan untuk menunjukkan kedudukan fizikal atau tempat.  Contohnya,  “Anak kecil itu duduk di antara ibu dengan bapanya”. Oleh itu, ayat yang betul ialah "Mesyuarat penyelarasan antara MBSA dan persatuan penduduk”.

Tatabahasa17.01.2020
"Yang manakah antara berikut" dengan "Manakah antara yang berikut" Yang mana betul antara kedua-dua soalan di atas?Ayat yang betul, Yang manakah antara berikut ...Tatabahasa13.07.2016
Assalamualaikum, Saya mahu bertanya, 1) Apakah beza antara presiden, pengerusi dan yang dipertua? 2) Apakah beza antara timbalan dan naib? 3) Apakah beza antara setiausaha, setiausaha agung dan setiausaha kehormat? 4) Apakah beza antara bendahari, bendahari agung dan bendahari kehormat? 5) Apakah beza antara lajnah dan unit? 6) Apakah beza antara ahli jawatankuasa dan majlis eksekutif?

1) Apakah perbezaaan antara presiden, pengerusi dan yang dipertua?

Presiden - Merupakan ketua negara dalam sesebuah negara republik dan gelaran untuk ketua negara republik atau orang yang menjadi ketua sesuatu persatuan, pertubuhan dan lain-lain.

dipertua  -  orang yg dilantik menjadi ketua sesuatu perkumpulan (persatuan dan lain-lain)

pengerusi  -  ketua dalam mesyuarat dan lain-lain. atau pemimpin jawatankuasa, pertubuhan dan lain-lain.

2) Apakah perbezaaan  antara timbalan dan naib? 
timbalan -  ialah penolong ketua dan lain-lain
naib   -  ialah pengganti atau wakil

3) Apakah perbezaaan antara setiausaha, setiausaha agung dan setiausaha kehormat?

setiausaha  - Seseorang yang diambil bekerja untuk mengurus urusan surat-menyurat (menyimpan rekod, membuat kerja-kerja perkeranian, dan sebagainya). Melaksanakan kerja untuk orang perseorangan atau untuk sesebuah pertubuhan.

setiausaha kehormat - setiausaha yang menjalankan tugas atau yang berkhidmat secara sukarela yang tidak  diberi gaji atau upah.

4) Apakah perbezaaan  antara bendahari, bendahari agung dan bendahari kehormat?

bendahari - pegawai yang menguruskan harta benda kerajaan atau menguruskan wang persatuan dan lain-lain.

bendahari kehormat -  pegawai persatuan yang bertugas tanpa dibayar

5) Apakah perbezaaan  antara lajnah dan unit?

lajnah  -  sebuah badan yang menjalankan (mengurus, mengelola) kerja sesuatu per­tubuh­an dan lain-lain, jawatankuasa kerja.

unit -  bahagian terkecil daripada sesuatu yang dapat berdiri sendiri.

6) Apakah perbezaaan  antara ahli jawatankuasa dan majlis eksekutif?

ahli jawatankuasa - orang yang dipilih untuk menjalankan pentadbiran sesuatu urusan (persatuan, kesatuan dan sebagainya)

majlis eksekutif - sebuah Badan tetap UPU yang ditugaskan oleh kongres untuk menentukan kesinambungan tugas-tugas pentadbiran, mengawasi kegiatan kerjasama teknikal, perundangan, juriselidik dan sebagainya.

Untuk maklumat lebih lanjut, pihak tuan boleh merujuk  Bahagian Protokol dan Adat Istiadat di Jabatan Perdana Menteri. Terima kasih.

Lain-lain27.12.2019
selamat sejahtera, tuan / puan. Saya ialah guru sekolah menengah, ingin mendapatkan pengenalpastian daripada pihak tuan / puan berkenaan dengan frasa "antara langkah-langkah" dan "antara langkah" . Jika adanya penggunaan perkataan "antara", perlukah kita menggunakan kata ganda selepasnya ? Sekian, terima kasih kerana dapat membantu.Frasa yang betul ialah "antara langkah". Kata antara menjadi penanda jamak bagi perkara yang hendak disenaraikan, maka perkataan yang mengikutinya tidak perlu digandakan.Tatabahasa03.08.2016
Salam sejahtera, Apakah perkataan yang tepat sama ada "antara" atau"di antara" dalam konteks "duduk di antara dua sujud"? Terima kasih.Penggunaan yang betul ialah duduk antara dua sujud. Tatabahasa10.06.2020
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata antara

Puisi
 

Banyak bulan antara bulan,
     Tidak sama bulan puasa;
Banyak Tuhan antara Tuhan,
     Tidak sama Tuhan Yang Esa.Lihat selanjutnya...