Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Artikel ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Khidmat Nasihat
Soalan Jawapan Jenis Soalan Tarikh Soalan
Manakah yang betul? i) wal afiat ii) walafiat Merujukkan Kamus Dewan Edisi Keempat, perkataan yang betul ialah wal afiat. Sesetengah buku rujukan juga menggunakan wal afiat.Ejaan yang betul ialah wal afiat.Tatabahasa04.07.2013
SIHAT WAL AFIAT Khidmat Nasihat DBP pada 09/08/07 mentakrifkan ejaan yang betul ialah walafiat sebagai jawapan kepada soalan kategori Ejaan. Kemudian Khidmat Nasihat DBP pada 04/07/2013 mentakrifkan ejaan yang betul ialah wal afiat sebagai jawapan kepada soalan kategori Tatabahasa. Akhirnya, pada 03/08/22 Khidmat Nasihat DBP mentakrifkan pula Ejaan yang betul ialah walafiat sebagai jawapan kepada soalan kategori Lain-Lain. Jika wa dalam bahasa Arab bermaksud dan, adakah perkataan dan dieja bersambung dengan perkataan afiat sebagai walaifat (danafiat)? Definisi daftar kemasukan afiat: 1. pulih, sihat; sihat dan ~ (afiat) = sihat wal afiat ~ sihat (tidak uzur). Bagaimanapun, lain pula halnya pada perkataan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang dieja berasingan Wal Jamaah daripada Wa al-Jamaah Dan Jamaah . Mohon pencerahan.Merujuk Kamus Dewan Perdana (DBP, 2020), ejaan bagi kedua-dua frasa ini ialah Ahli Sunah Waljamaah dan sihat wal afiat. Wa atau wal ialah perkataan dalam bahasa Arab yang bermaksud dan,  lazimnya dieja rapat dengan perkataan yang bergabung dengannya, sama juga halnya dengan kata bismillah, assalamualaikum dan waalaikumussalam. Walau bagaimanapun, jika mengikut kaedah transliterasi, lazimnya dieja terpisah.

Ejaan27.04.2023
afiat

Saudara Adnan,

Tiada soalan dikemukakan. Walau bagaimanapun makna afiat ialah i. pulih, sihat ii. kesihatan. Sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat.

 

Lain-lain04.01.2010
Ejaan untuk sihat walafiat atau sihat wal afiat atau sihat wal-fiat ? terima kasih.Jawapan yang betulnya ialah walafiat. Rujuk Kamus Dewan Edisi keempat untuk keterangan lebih lanjut. Harap maklum.Ejaan09.08.2007
Apakah ejaan yang betul bagi perkataan walafiat (wal afiat)? dan contoh penggunaannya, terima kasih.Ejaan yang betul ialah "walafiat".
Contoh: Didoakan semoga saudara sihat walafiat.
Lain-lain03.08.2022
Ejaan yang betul untuk waalafiatEjaan yang betul untuk waalafiat
Ejaan yang betula ialah wal afiat.
Ejaan13.01.2014
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata afiat