Dewan Bahasa & Pustaka  Carian Spesifik
 

Juga ditemui dalam : Kamus dan Istilah ; Panduan ; Perkhidmatan ; Artikel ; Karyawan ; Ensiklopedia ; Buku ; Khidmat Nasihat ; Jurnal ; Universiti Awam ; Kerajaan Malaysia ; Novel ;
Maklumat Tambahan Dalam :Korpus ; e-Tesis ;e-Jurnal ;

 
Glosari Dialek PahangGlosari Dialek Pulau Pinang
Entri Fonetik Kelas Kata Makna Ayat Dialek Sebutan Ayat Maksud Ayat
tapen[tA.pen]kata namasejenis bekas berbentuk kelongsong daripada daun nipah untuk mengisi sagu.Tapen tu kene buat kemaih-kemaih toklah sagu tebura.[tA.pen tu k«.n« bu.wAt k«.mAC.k«.mAC t.lAh sA.gu t«.bu.ÄA]Tapen hendaklah dibuat kemas-kemas supaya sagu tidak terburai.
kepok[kE.p/]kata kerjamemeluk sesuatu atau seseorang dengan peha dan kaki (seperti memanjat pokok).Kalo nak panjat pokok nyo tu, kepok kemah-kemah.[kA.l nA/ pAn.dZAt p.k/ ø tu kE.p/ k«.mAC-.k«.mAC]Kalau hendak panjat pokok kelapa itu, peluk kemas-kemas.
selewet[s«.lE.wEt]kata adjektifbersepah-sepah atau bertaburan.Bilek tok kemaih lagi ko, selewet je.[bi.le/ to/ k«.mAC lA.gi ko s«.lE.wEt dZ«]Bilik tidak kemas lagikah, bersepah sahaja.
cucuk laya[tSu.tSu/ lA.jA]kayu penahan supaya atap (zink) jangan turun (bersifat sementara).Cucuk laya tu kene ikat kemaih takot jatoh.[tSu.tSu/ lA.jA tu k«.n« i.kAt k«.mAC tA.kot dZA.toh]Kayu penahan itu mesti diikat supaya tidak jatuh.
canggit[tSAN.git]kata namakayu bercabang yang diikat di hujung galah untuk mengait buah-buahan.Galah tu tak boleh gune pase canggit tak ikat kemaih.[gA.lAh tu tA/ b.leh gu.n« pA.sE tSAN.git tA/ i.kAt k«.mAC]Galah itu tidak boleh digunakan kerana kayu cabang tidak diikat dengan kemas.
1
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata Mac